Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INOVAȚIE

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar dezvoltat de cercetătorii britanici

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar dezvoltat de cercetătorii britanici
Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat LungVax, primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar, deschizând noi perspective în lupta împotriva principalei cauze de mortalitate prin cancer.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost dezvoltat primul vaccin împotriva cancerului pulmonar, o inovație realizată de cercetători din Marea Britanie. Echipa formată din specialiști de la Universitatea Oxford, Institutul Francis Crick și University College London lucrează la un vaccin, denumit LungVax, care folosește ADN pentru a instrui sistemul imunitar să identifice și să distrugă proteinele specifice prezente pe celulele canceroase pulmonare. Acest vaccin, care urmează să fie produs în trei mii de doze, are scopul de a aborda principalul motiv de mortalitate prin cancer în România: cancerul pulmonar.

 

 

Fumatul contribuie la majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, cu un risc crescut observat în rândul persoanelor între 55 și 74 de ani care fumează sau au fumat. Profesorul Mariam Jamal-Hanjani de la UCL și Institutul Francis Crick, care conduce studiul clinic al LungVax, subliniază necesitatea schimbării ratelor de supraviețuire actuale, unde mai puțin de 10% dintre pacienți trăiesc mai mult de zece ani după diagnostic. Vaccinul are potențialul de a oferi protecție împotriva a 90% din cazurile de cancer pulmonar, completând eforturile de screening pentru detectarea timpurie a bolii în rândul grupurilor cu risc înalt. Cu toate acestea, renunțarea la fumat rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului pulmonar, subliniază prof. Mariam. Această boală se dezvoltă când celulele din plămâni cresc necontrolat, iar plămânii, organele vitale pentru respirație, devin afectați. Cancerul pulmonar este una dintre cele mai comune cauze de deces la nivel mondial.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Dr. Cosmin Raţiu va iniţia un proiect pentru reînfiinţarea cabinetelor stomatologice şcolare în municipiul Satu Mare

Dr. Cosmin Raţiu – consilier local PDL şi fondatorul Clinicii Sfântul Anton Satu Mare va iniţia un proiect de hotărâre în vederea reînfiinţării cabinetelor stomatologice şcolare.

La ora actulă în municipiul Satu Mare sunt doar două cabinete stomatologice şcolare, chiar dacă în contextul prevenirii îmbolnăvirilor, astfel de cabinete sunt mai mult decât necesare. Dr. Cosmin Raţiu apreciază că în Satu Mare sunt necesare încă cel puţin 4 cabinete stomatologice şcolare.