Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ

150 de operații de transplant efectuate în Moldova în 2023

Pentru anul 2024, este prevăzută suma de 12,3 milioane de lei pentru efectuarea operațiilor de transplant.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În Moldova, în anul 2023, instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) au realizat un total de 150 de operații de transplant, înregistrând o creștere cu 30 de intervenții față de anul precedent.

 

 

Dintre aceste operații, trei au fost transplanturi de ficat, trei de rinichi, 38 de cornee, iar 104 de transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară. De asemenea, au avut loc o prelevare de ficat și o prelevare de rinichi de la donator viu.

 

 

Pentru susținerea acestor intervenții, au fost alocate fonduri în valoare de peste 5,7 milioane de lei din asigurarea medicală obligatorie.

 

 

Operațiile de transplant sunt realizate în două instituții medico-sanitare publice contractate de CNAM: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

 

 

Costurile pentru aceste proceduri sunt următoarele: transplant de ficat – 789.605 lei, transplant de rinichi – 180.360 lei, transplant de cornee (fără costul corneei) – 21.889 lei, transplant de membrană amniotică pe suprafața oculară – 17.630 lei, prelevare de ficat de la donator viu – 148.927 lei, și prelevare de rinichi – 27.931 lei.

 

 

Pentru anul 2024, este prevăzută suma de 12,3 milioane de lei pentru efectuarea operațiilor de transplant.

 

CITEȘTE ȘIOlandezul Bert Janssen devine cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă din lume

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns