Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PANTOFI STILETTO

Pantofii cu toc subțire au început să fie la modă în anii ‘50

Pantofii cu toc subțire au început să fie la modă în anii ‘50
Pantofii stiletto sunt printre preferaţii femeilor din întreaga lume, datorită feminităţii şi delicateţii pe care o adaugă unei ţinute.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deşi la începuturile lor, aceşti pantofi erau, în general, purtaţi doar la evenimente speciale şi baluri, în zilele noastre, aceştia au urcat în topul preferinţelor în materie de încălţăminte, astfel că femeile de pretutindeni aleg să îi poarte chiar şi la ţinutele de zi cu zi. Astfel, numeroase femei poartă pantofi stiletto chiar la serviciu, în club, sau uneori la un outfit care include blugi.

 

 

Acum, fie că ai şi tu o pereche de pantofi stiletto în garderoba ta sau te gândeşti să achiziţionezi în curând astfel de pantofi, noi ne-am gândit că te-ar putea interesa istoria acestor pantofi, atât de apreciaţi de femeile din întreaga lume.
Pantofii stiletto se referă la acea încălţăminte a cărei toc este lung şi subţire. În general, înălţimea tocului la pantofii stiletto variază între 2.5 centimetri şi 25 centimetri. Aceasta poate chiar depăşi 25 centimetri, dacă este adăugată o platform[ corespunzătoare înălţimii tocului. În ceea ce priveşte diametrul tocului, acesta este, de obicei, de sub 1 centimetru, în cel mai jos punct al tocului. Tocurile de tip stiletto a căror înălţime este sub 5 centimetri sunt cunoscute în limbajul modei drept „kitten heels”.

 

 

Deşi există tendinţa de a numi orice pantofi cu toc înalt şi subţire ca fiind pantofi stiletto, acest lucru este incorect, întrucât pantofii stiletto se referă la acei pantofi a căror toc este, în general, finisat cu un material sau aliaj din oţel solid. Acel oţel sau aliaj este răspunzător de forma originală pe care o au adevăraţii pantofi stiletto.  Denumirea de stiletto provine de la pumnalul stiletto, iar această denumire a apărut iniţial pe la începutul anilor 1930. Denumirea a fost preluată pentru aceşti pantofi, datorită formei pantofilor, care a fost asemănată cu forma pe care o avea pumnalul numit stiletto.

 

 

În timpul erei Beatles au pierdut din popularitate

 

 

În ceea ce priveşte primele atestări fotografice ale pantofilor stiletto, acestea se regăsesc în istoria finalului anilor 1930, sau, mai degrabă, la începutul anilor 1940. Atunci, designerul Andre Perugia, care a început să creeze încălţăminte în 1906, a creat pantofi cu toc înalt şi subţire. Acei pantofi au fost observaţi la cântăreaţa pariziană cunoscută sub numele de Mistinguett.

 

 

Prima menţionare a pantofilor stiletto a apărut în revista New Statesman, în anul 1959. Pantofii stiletto au cunoscut popularitatea în anii 1950, când designerul Roger Vivier a început să creeze încălţăminte cu toc subţire, din metal, în locul tocului gros, din materiale precum lemnul.  La începuturile lor, pantofii stiletto erau consideraţi a fi caracteristici unui fetiş, datorită naturii lor erotice, date de înălţimea tocului. În ceea ce priveşte recunoaşterea acestor pantofi ca fiind un element al modei, acest lucru a avut loc în timp.
La începutul anilor 1960, pantofii stiletto au cunoscut o nouă înfăţişare, venită odată cu schimbarea vârfului pantofilor, care prezentau acelaşi design alungit, specific tocului. Dacă până atunci, denumirea făcea referire la tocul stiletto, de acum încolo, femeile au ajuns să utilizeze denumirea de „stiletto” pentru pantofi, nu doar pentru tocul acestora.
În timpul erei Beatles, pantofii stiletto au pierdut din popularitate. Totuşi, femeile au continuat să îi poarte la diverse ocazii. O nouă versiune a tocului stiletto a revenit în atenţie în anul 1974, când Manolo Blahnik a creat noul toc, cunoscut sub denumirea de „toc cui”.

 

 

Conform site-ului etienne.ro, an anii 1990, pantofii stiletto au dispărut aproape complet din moda timpului, fiind înlocuiţi de tocul pătrat. Tocul stiletto a revenit, însă, în forţă, prin anii 2000, când numeroase femei au început să adopte stilul acestor pantofi pentru a completa ţinutele office, sau chiar pentru a oferi o anumită elegantă ţinutelor casual, asortând aceşti pantofi la outfiturile care conţineau blugi.

 

 

Pantofii stiletto au fost întotdeauna consideraţi a fi o imagine a feminităţii şi senzualităţii. Această caracteristică este recunoscut[ şi în zilele noastre, astfel că numeroase femei din întreaga lume îşi completează ţinuta cu pantofi stiletto, pentru a obţine un look seducător, care atrage atenţia celor din jur.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

HOROSCOP

Asculta acest articol HOROSCOP Informația Zilei 30.07 Ne aflăm în zodia LEU