Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE

Condamnare definitivă pentru fraudă cu fonduri europene

Condamnare definitivă pentru fraudă cu fonduri europene
Autoritățile române continuă să îmbunătățească mecanismele de control și monitorizare pentru a detecta și preveni astfel de infracțiuni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Recent, Tribunalul Vâlcea a pronunțat o sentință definitivă prin care un român a fost condamnat pentru fraudă cu fonduri europene, evidențiind consecințele legale severe ale unor astfel de acțiuni și măsurile luate de autorități pentru combaterea fraudelor financiare.

 

 

Sentința și condițiile pedepsei Prin sentința penală nr. 36 din 13 martie 2024, Tribunalul Vâlcea a decis condamnarea inculpatului R.T.O. la un an și 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În plus, inculpatului i-au fost interzise anumite drepturi pentru 2 ani, inclusiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice și de a ocupa funcții ce implică exercițiul autorității de stat.

 

 

Această condamnare a rezultat din infracțiuni de folosire și prezentare de documente false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Instanța a aplicat prevederile legale privind acordul de recunoaștere a vinovăției, care permite reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime în cazul închisorii și cu o pătrime în cazul amenzii.

 

 

Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria comunei Pietrari, județul Vâlcea. De asemenea, instanța a constatat recuperarea prejudiciului de 12.868,81 lei și a dispus anularea documentelor false depuse de inculpat.

 

 

Detaliile fraudei și impactul financiar În decembrie 2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au trimis în judecată pe R.T.O. pentru infracțiuni legate de folosirea și prezentarea de documente false pentru obținerea fondurilor europene. Potrivit rechizitoriului, în 2020, inculpatul a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) documente false pentru a obține fonduri nerambursabile în valoare de 12.869 lei destinate sectorului apicol.

 

 

În anul următor, inculpatul a încercat din nou să obțină fonduri folosind aceeași metodă, însă cererea sa a fost refuzată. APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal, solicitând recuperarea sumei fraudate, iar instanța a obligat inculpatul la plata dobânzilor și penalităților aferente.

 

 

Consecințele și măsurile de prevenție Acest caz subliniază importanța măsurilor de prevenire și combatere a fraudelor cu fonduri europene. Condamnarea inculpatului R.T.O. și măsurile dispuse de instanță reflectă angajamentul autorităților de a asigura integritatea utilizării fondurilor europene și de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene.

 

 

Autoritățile române continuă să îmbunătățească mecanismele de control și monitorizare pentru a detecta și preveni astfel de infracțiuni. De asemenea, colaborarea internațională și schimbul de informații între statele membre ale Uniunii Europene joacă un rol esențial în combaterea fraudei transfrontaliere.

 

 

În concluzie, cazul lui R.T.O. servește ca un avertisment pentru cei care încearcă să fraudeze sistemul și subliniază necesitatea respectării legislației și a transparenței în gestionarea fondurilor europene.

 

CITEȘTE ȘICONDAMNARE ȘI DESPĂGUBIRI DE 120.000 EURO

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Un poliţist din Oradea a fost încarcerat în arest

Un ofiţer de poliţie din judeţul Bihor a fost reţinut fiind acuzat de trafic de influenţă. El a pretins bani şi favoruri sexuale în numele unor judecători. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă Rob Florian, comisar de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.