Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE

Campania Națională 2024 pentru supravegherea pieței produselor industriale

Campania Națională 2024 pentru supravegherea pieței produselor industriale
S-au controlat, în principal articole pirotehnice, scule de mână electrice, echipamente individuale de protecţie, aparate de sudură, utilaje agricole şi trotinete electrice.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Privind campania naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană.

 

Pe parcursul anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare desfăşoară o campanie de verificare a implementării de către producători, importatori şi distribuitori, a prevederilor actelor normative cu privire la introducerea pe piaţă a produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii.

 

 

Campania pentru verificarea implementării prevederilor actelor normative prin care s-au transpus directivele europene menţionate urmăreşte ca, printr-o acţiune unitară a Inspecţiei Muncii, să se conştientizeze şi să se verifice actorii implicaţi, asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la introducerea pe piaţă a produselor.

 

 

În primele 6 luni ale anului 2024 au fost efectuate 36 controale la angajatori care distribuie produse supuse directivelor: maşini, joasă tensiune, zgomot, noxe,  echipamente individuale de protecţie, articole pirotehnice, conform programului sectorial de supraveghere a pieţii pe anul 2024.

 

 

S-au controlat, în principal articole pirotehnice, scule de mână electrice, echipamente individuale de protecţie, aparate de sudură, utilaje agricole şi trotinete electrice.

 

 

Cu câteva excepţii, produsele comercializate aveau aplicate marcaje de conformitate tip CE şi erau însoţite de instrucţiuni de utilizare şi declaraţii de conformitate traduse în limba română.

 

 

La un distribuitor controlat au fost identificate două tipuri aparate de sudură şi o maşină de găurit, care nu aveau declaraţii de conformitate şi instrucţiunile de utilizare nu erau traduse în limba română, iar la un distribuitor  a fost identificată o maşină de găurit care nu era însoţită de declaraţie de conformitate.

 

De asemenea un distribuitor comercializa articole pirotehnice la bucată, fără ca acestea să fie însoţite de instrucţiuni de utilizare traduse in limba română. Au fost dispuse măsuri de punere în conformitate, iar cei trei angajatori au fost sancţionaţi contravenţional unul cu amendă şi doi cu avertismente.

 

 

Controalele vor fi atât pro-active, pe baza programului sectorial întocmit de grupul central de coordonare a acţiunii, aprobat de Inspectorul General de Stat şi transmis Ministerului Economiei, cât şi reactive ca urmare a sesizărilor sau notificărilor sosite din partea operatorilor economici, ale Comisiei Europene sau altor State Membre.

 

Cristian-Iosif SASU

Inspector şef

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns