Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXPERȚII ANUNȚĂ DEZASTRUL

Seceta excesivă are efecte grave asupra recoltelor

Luna iulie, decisivă pentru culturile de porumb și floarea-soarelui
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Deși începutul acestui an a fost ploios, seceta din ultimele luni a afectat grav țara noastră. Conform experților, multe recolte sunt compromise din cauza lipsei de apă. Dacă seceta va continua în următoarele luni, agricultura românească se va confrunta cu un adevărat dezastru.

 

 

Potrivit prof. dr. Denis Țopa, specialist în agricultură și prorector al Universității de Științele Vieții din Iași, seceta din ultimele luni va avea consecințe grave asupra agriculturii din România. Mulți fermieri din Moldova și Dobrogea riscă să nu-și recupereze investițiile în culturile plantate toamna trecută. Dacă nici în luna iulie nu va ploua, culturile de floarea-soarelui și porumb ar putea fi compromise.

 

 

Agricultura din România afectată de secetă

 

 

Deși la începutul anului au fost ploi în mai multe regiuni, specialiștii în agricultură susțin că acestea au ajutat doar parțial, deoarece seceta din toamna trecută a fost severă. În plus, iarna a fost săracă în precipitații, lăsând solul fără rezerve suficiente de apă pentru dezvoltarea culturilor.

 

 

„În agricultură, anul agricol începe și se termină în toamnă. În toamna lui 2023 a fost secetă, iar iarna nu a adus zăpadă suficientă. În primăvară au fost ceva ploi, dar pentru culturile de toamnă – rapiță, grâu și orz – situația nu este bună. În fazele critice, când aveau nevoie de apă, precipitațiile au lipsit. Fermierii din Moldova și Dobrogea nu sunt mulțumiți de producții”, a declarat prof. dr. Denis Țopa pentru Libertatea.

 

 

Luna iulie, decisivă pentru culturile de porumb și floarea-soarelui

 

 

Prof. dr. Denis Țopa a explicat că deși culturile de porumb și floarea-soarelui arată bine momentan, este nevoie de precipitații abundente în luna iulie pentru a obține recolte satisfăcătoare. Precipitațiile de cel puțin 40 de litri/mp ar putea salva recoltele. În caz contrar, agricultorii riscă să piardă mare parte din investiții.

 

 

„Pe loturile experimentale din preajma Iașiului, am recoltat în jur de 5,5 tone la hectar pentru culturile de toamnă, datorită sistemelor conservative de lucrare a solului și hibrizilor rezistenți. Dar acum, totul depinde de precipitații. La temperaturi de 33 de grade în aer, solul poate atinge 50-55 de grade, uscându-se rapid”, a explicat profesorul Țopa.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns