Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROROCUL ILIE

Sfântul Ilie: Prorocul ploilor și călătorul ceresc, celebrat pe 20 iulie

Sfântul Ilie: Prorocul ploilor și călătorul ceresc, celebrat pe 20 iulie
Sfântul Ilie, prorocul aducător de ploaie și protector al aviatorilor, este celebrat pe 20 iulie, fiind cunoscut pentru minunile sale și pentru călătoria cerescă într-un car de foc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfântul Ilie este o figură emblematică în tradiția creștină ortodoxă, celebrat pentru rolul său de proroc puternic și aducător de ploaie în timp de secetă. În tradiția populară, Sfântul Ilie este adesea reprezentat mergând pe cer într-un car de foc, simbolizând astfel puterea și energia divină. De asemenea, este recunoscut ca patron al aviatorilor în România, o tradiție care datează din 1913.

 

 

Sărbătoarea sa pe 20 iulie este marcată de numeroase obiceiuri și tradiții. De exemplu, în această zi, oamenii nu mănâncă mere pentru a preveni căderea grindinei de mărimea acestora și nu lucrează pentru a evita provocarea de furtuni. Este, de asemenea, o zi în care se recoltează plante de leac, cum ar fi busuiocul, care ulterior este sfințit și utilizat în scopuri terapeutice.

 

 

Sfântul Ilie este venerat ca un proroc care nu a cunoscut moartea pământească, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Se crede că va reveni pe pământ înainte de a doua venire a lui Iisus Hristos pentru a lupta împotriva Antihristului.

 

 

În ziua de Sfântul Ilie, multe familii românești sărbătoresc onomastica celor care poartă numele Sfântului sau derivate ale acestuia. Cu peste 140.000 de români sărbătorindu-și numele în această zi, este un moment de bucurie și comemorare în comunitățile creștine. Este și o ocazie de întâlnire a comunității pentru rugăciune și ospăț, unde se aduc în amintire și sufletele celor decedați, în special copiii, printr-un obicei de pomenire sub un măr.

 

 

Astfel, Sfântul Ilie rămâne o figură centrală în cultura și spiritualitatea ortodoxă română, aducând împreună elemente ale credinței, tradiției și comunității într-un mod profund și semnificativ.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns