Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

POLITICA FISCALĂ PUNE ÎN PERICOL STABILITATEA ROMÂNIEI

Ce se preconizează pentru inflație, deficit bugetar și datorie publică în următoarele 12 luni

Ce se preconizează pentru inflație, deficit bugetar și datorie publică în următoarele 12 luni
În sondajul realizat în luna iulie, participanții și-au exprimat și anticipațiile privind aderarea României la zona euro
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o scădere ușoară în luna iulie, coborând cu 0,2 puncte până la 52 de puncte. Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (iulie 2025) a scăzut față de sondajul anterior, situându-se la o valoare medie de 4,43%.

 

 

„Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o ușoară scădere în luna iulie, diminuându-se cu 0,2 puncte până la 52 de puncte. Aceasta a fost cauzată de scăderea componentei de anticipație cu 1,3 puncte, în timp ce componenta de condiții curente a crescut cu 2,2 puncte,” a explicat asociația, conform news.ro.

 

 

Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni a scăzut la 4,43%. Aproximativ 47% dintre participanți se așteaptă la o reducere a inflației în următorul an, iar 41% anticipează o stabilizare a acestui indicator.

 

 

„Principalul risc pentru stabilitatea financiară a României este politica fiscală. Participanții la sondaj estimează un deficit bugetar de peste 7% din PIB pentru acest an, asociat și cu o ușoară reducere a așteptărilor de creștere economică,” a declarat Adrian Codirlașu, CFA – vicepreședinte al Asociației CFA România.

 

 

Deprecierea leului

 

În privința cursului de schimb EUR/RON, aproximativ 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul estimează o stagnare.

 

 

Valoarea medie estimată pentru cursul EUR/RON în următoarele 6 luni este de 5,0258 lei pentru un euro, iar pentru următoarele 12 luni, cursul anticipat este de 5,1062 lei pentru un euro.

 

 

Evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale

 

În ceea ce privește prețurile proprietăților rezidențiale în orașe, 59% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 29% preconizează o scădere. De asemenea, 41% consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, în timp ce 59% le consideră supraevaluate.

 

 

Deficitul bugetar estimat pentru 2024 a continuat să crească, media anticipațiilor fiind de 7,1% din PIB. Așteptările privind creșterea economică pentru acest an au fost revizuite în scădere, situându-se la 2,5%.

 

 

Datoria publică, calculată ca procent din PIB, este estimată să crească la 54% în următoarele 12 luni.

 

 

În sondajul realizat în luna iulie, participanții și-au exprimat și anticipațiile privind aderarea României la zona euro. Media estimărilor indică un orizont de 11 ani, cu valori cuprinse între 5 și 20 de ani, existând și o opinie conform căreia România nu va adera la zona euro (opinia nu a fost inclusă în calculul mediei).

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns