Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O TEORIE FASCINANTĂ

Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km distanță

Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km distanță
Totuși, conexiunile lingvistice dintre română și punjabi continuă să fie un subiect de interes
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Teoria conform căreia limba punjabi, vorbită de aproximativ 80 de milioane de oameni în nordul Indiei, ar avea legături strânse cu limba română este un subiect de interes pentru lingviști. Cercetările doctorului Lucian Cueșdean sugerează că această conexiune lingvistică ar putea reflecta o influență istorică între triburile geto-dacice și populațiile din Asia Centrală.

 

 

O conexiune lingvistică surprinzătoare

 

 

După 20 de ani de studii, dr. Cueșdean a identificat aproximativ 2.000 de cuvinte comune între limba română și limba punjabi, multe dintre acestea având origini latine. Aceste descoperiri ar putea indica faptul că triburile geto-dacice au avut o influență asupra regiunii Punjab din India, unde limba locală ar putea păstra urme ale limbii lor strămoșești.

 

 

Masageții și legătura cu geții

 

 

Dr. Cueșdean și-a concentrat cercetările pe tribul masageților, despre care istorici precum Herodot și Strabon au scris că a ocupat o mare parte din Asia Centrală. Potrivit acestei teorii, actualii locuitori ai Punjabului, cunoscuți sub numele de Jats, ar putea fi urmașii acestor triburi, cunoscute de chinezi ca „Yueci” sau geți.

 

 

Similarități lingvistice remarcabile

 

 

Cercetătorul a descoperit că unele cuvinte de bază din punjabi, cum ar fi „mână”, „soare” și „drum”, sunt similare cu cele din română, indicând o origine comună. Această asemănare sugerează că geții vorbeau o limbă arhaică, poate chiar un precursor al limbilor indo-europene.

 

 

Limba română, mai veche decât latina?

 

 

Această ipoteză propune că limba vorbită de geto-daci ar putea fi mai veche decât latina, iar o parte din structura limbii române ar putea proveni din această perioadă pre-romană. Deși influența latină asupra limbii române este incontestabilă, teoria deschide posibilitatea reevaluării modului în care limba română s-a format și a evoluat.

 

 

O teorie controversată

 

 

Deși interesantă, această teorie este contestată de mulți lingviști și istorici, în mare parte din cauza lipsei de dovezi concludente. Totuși, conexiunile lingvistice dintre română și punjabi continuă să fie un subiect de interes, ridicând întrebări despre migrațiile antice și influențele asupra limbilor moderne.

 

 

Concluzie

 

 

Ipoteza dr. Lucian Cueșdean privind legătura dintre limba română și punjabi oferă o nouă perspectivă asupra istoriei lingvistice a Europei și Asiei. Dacă se confirmă, ar putea însemna că limba geto-dacă este un precursor al limbii române, având rădăcini mai vechi decât latina, și că triburile geților au lăsat o moștenire lingvistică în regiunile pe care le-au influențat.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Arpad Csehi

Asculta acest articol Arpad Csehi Președinte în perioada 2008 – 2012