Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MOBILIZARE MASIVĂ

500 de hectare de vegetație au ars în incendiul de sâmbătă din Maramureș

500 de hectare de vegetație au ars în incendiul de sâmbătă din Maramureș
Incendiul s-a propagat cu repeziciune către locuințe 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Sâmbătă, 7 septembrie, în Maramureș s-a produs ceea ce poate fi numit cel mai mare incendiu din cei mai recenți ani. Un fum gros din mai multe direcții se putea vedea în imediata proximitate a orașului Baia Mare.

 

 

Practic mai multe incendii de vegetație uscată se manifestau concomitent în Lăpușel, Coltău și Arieșul de Pădure, pe o suprafață estimată la 500 de ha.

 

 

Pentru gestionarea situației a fost necesară suplimentarea personalului ISU Maramureș cu efective din județele Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Cluj. În total, s-a acționat cu peste 300 de pompieri sprijiniți de jandarmi, polițiști și angajați ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, pe mai multe sectoare de lucru. S-a solicitat sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale pentru intervenție cu aeronave din dotare, iar la fața locului au acționat 30 de angajați ai Direcției Silvice Maramureș, dar și de la Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare.

 

 

Ziua de 7 septembrie 2024 va rămâne în istoria nord-vestului țării ca fiind cea în care s-a produs cel mai mare incendiu din cei mai recenți ani. Desfășurarea de forțe s-a dovedit a fi una uriașă, întrucât și pericolul a fost pe măsură.

 

 

Totul a început la orele amiezii, atunci când, din Baia Mare, s-a putut vedea un fum gros din direcția sud-vestică a municipiului. Mulți martori au raportat faptul că văd același fum gros din mai multe direcții, în imediata proximitate a municipiului Baia Mare. Imediat s-a dat alerta, iar militarii din cadrul ISU Maramureș, dar și cei voluntari din localitățile apropiate Băii Mari s-au deplasat la fața locului.

 

 

S-a constatat faptul că sunt mai multe incendii de vegetație uscată, care se manifestă concomitent în Lăpușel, Coltău și Arieșul de Pădure. La început, s-au deplasat 75 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere și două cisterne, lor adăugându-se voluntari din cele trei localități și Recea. Primii veniți în sprijin au fost pompierii unui echipaj din cadrul ISU Sălaj, dar avea să fie doar începutul. Intensificările de vânt au condus la propagarea flăcărilor.

 

 

Incendiul s-a propagat cu repeziciune către locuințe

 

 

Ca atare, având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetația uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă și intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la 7 case și un rezervor de motorină. Numărul echipajelor de stingere a ajuns la 16, fiind angrenați pompieri de la ISU Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, precum și trei cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență. Pentru protecția populației, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu sau înregistrat victime, iar asta datorită intervenției prompte. Mai multe animale au fost salvate imediat de militari, la fel s-a trecut la evacuarea, inițial, a circa 40 de persoane.

 

 

Întrucât focul se extindea, însă, cu repeziciune, s-a solicitat în sprijin și o resursă aeriană. Către seară, numărul persoanelor evacuate a ajuns la 90, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 metri, cât și de la o pensiune aflată în proximitate. La ora 19,47, spre exemplu, două dintre focare erau deja extinse, dar la unul încă se acționa intens. La această acțiune de stingere implicarea s-a dovedit a fi uriașă, 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI – IJJ 25 subofițeri și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.

 

 

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500 hectare, a anunțat ISU Maramureș la orele serii. S-a ajuns la un total de 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, BistrițaNăsăud, Cluj si Sălaj. S-au chemat militari de acasă pentru a face față vâlvătaiei. Patru dintre ei s-au rănit ușor din cauza temperaturilor ridicate.

 

 

Un bilanț provizoriu întocmit de CJSU Maramureș

 

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a realizat un bilanț, doar că situația s-a dovedit a fi în dinamică. 500 de hectare au fost afectate de incendiu. A ars vegetație uscată, litieră de pădure și au fost afectate 7 gospodării. Incendiul s-a manifestat violent, cu mai multe focare, flacără deschisă și degajare de fum. Au fost evacuate preventiv 90 de persoane. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. S-a dispus pentru gestionarea situației suplimentarea personalului ISU Maramureș cu cel aflat în turelele libere.

 

 

Efective cu tehnică de intervenție au fost suplimentate din județele Satu Mare, Sălaj, BistrițaNăsăud și Cluj, practic din toate județele învecinate din Ardeal. În total, s-a acționat cu peste 300 de pompieri sprijiniți de jandarmi, polițiști și angajați ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor.

 

 

Datorită degajărilor mari de fum a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului ROALERT pentru protecția comunităților, respectiv pentru conducătorii de vehicule care circulau pe DN1C. Un operator economic a pus la dispoziția echipelor de intervenție trei cisterne cu apă. S-a solicitat sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale pentru intervenție cu aeronave din dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor și în alte zone. Două aeronave Spartan au fost prezente în zonă și au sprijinit intervenția echipajelor. De asemenea, la fața locului au acționat 30 de angajați ai Direcției Silvice Maramureș, 60 de angajați ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, dar și de la Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare.

 

 

Trebuie felicitați toți cei care s-au implicat activ în aceastăuriașă mobilizare de forțe! Consemnăm și declarația șefului DSU, Raed Arafat, care a punctat că este unul dintre cele mai grave incendii din acest an, dar și cea a militarilor implicați, care afirmă că ar fi, cel mai probabil, cel mai mare incendiu, din cei mai recenți ani, în România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns