Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CARACTERISTICILE FASCISMULUI

Putin, Orban și Trump sunt fasciști?

Putin, Orban și Trump sunt fasciști?
Argumentul susține că separarea fascismului de contextul său istoric nu înseamnă altceva decât lipsa unei vigilențe politice.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Ideologiile extreme sunt la modă. Fie că este vorba despre naționalsism, despre extremist de dreapta sau de stânga, se pot depista caracrteristicile lor generale.

 

Astfel se poate vorbi despre cele zece caracteristici  ale fascismului.

 

Printre alții, filosoful Jason Stanley și istoricul Timothy Snyder abordează această temă.  Orbán în Ungaria, Putin în Rusia, Trump în SUA, Bolsonaro în Brazilia sau Chrupalla și Weidel în Germania – chiar dacă politica lor diferă în detaliu, în toate cazurile este politică fascistă?
Sau doar fascistoidă. Se mai disscută și despre fasciștii tehnologiei. Elan Musk este dat ca exemplu. Musk și asociații săi din Silicon Valley și-ar folosi averea pentru a-și asigura accesul la media, în primul rând rețelele sociale care inundă lumea cu știri false și astfel pot submina orice
concept de adevăr, condiție prealabilă pentru dezbateri politice serioase.

 

Cum funcționează fascismul?

 

Făcând acest lucru, ei urmează, de fapt, politica fascistă și ar contribui la distrugerea democrației. În cele din urmă, ei sunt interesați doar de
maximizarea profiturilor. Prin urmare, nu sunt niște fasciști clasici, ci mai degrabă „cinici” care nu își doresc un viitor mare pentru propria națiune, ci în cele din urmă distrugerea statului. „Putin este cel mai clar exemplu de fascist de la Hitler încoace”, spune filozoful Stanley.

 

Mii de oameni au manifestat în februarie anul acesta împotriva tendințelor de dreapta din Germania.
Puteai vedea și acest banner cu inscripția „Niciodată război! Niciodată fascism!”. Reazultatul? Partide de extremă dreapă, dar și stâna, câștigă alegerile în landurile Tiringia și Saxonia. Milioane de germani au votat aceste partide.

 

Încercările de influență politică care par diferite la prima vedere sunt vizibile și pericolul lor ar putea fi evitat dacă ar fi recunoscut ca atare.
Este dificil de identificat linia de despărțire între democrație și fascism?

 

 

Ceea ce rămâne parțial fără răspuns este întrebarea unde ar putea fi linia de demarcație între argumentele conservatoare legitime de dreapta și fascismul cu adevărat inuman. Dacă se mută fascismul în trecutul istoric, devine în regulă ca state democratice să facă comerț cu state
fasciste precum Rusia spunând “Asta a fost cu mult timp în urmă, astăzi situația este diferită”. Argumentul susține că separarea fascismului de contextul său istoric nu înseamnă altceva decât lipsa unei vigilențe politice.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns