Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Putin recrutează 20.000 de deținuți

Putin recrutează 20.000 de deținuți
Pentru armata rusă, estimările presei de opoziție indică cel puțin 120.000 de morți
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Rusia plănuiește să recruteze în următoarele luni aproximativ 20.000 de soldați pentru războiul din Ucraina, selectați din rândul deținuților aflați în arest preventiv, relatează portalul rus de investigații „Istorii Importante”, citat de agenția EFE și Agerpres.

 

 

Conform sursei menționate, aproximativ 60.000 de bărbați sunt în prezent în detenție în închisorile rusești, în așteptarea procesului, pentru diverse infracțiuni. Un grup de militari însărcinați cu recrutarea soldaților profesioniști va avea sarcina de a selecta dintre acești inculpați pe cei apți pentru front și dispuși să semneze un contract cu Ministerul Apărării pentru a lupta în Ucraina.

 

 

„Istorii Importante” mai afirmă că doi avocați au confirmat că administrațiile centrelor de arest preventiv au primit undă verde pentru a „rupe lanțurile” celor acuzați, permițându-le astfel să fie trimiși pe front. În Rusia există aproximativ 210 centre de arest preventiv, fiecare dintre acestea având potențialul de a furniza aproximativ o sută de combatanți.

 

 

Selectarea deținuților aflați în arest preventiv sugerează că sursa inițială de recrutare, și anume deținuții condamnați, este aproape epuizată, după ce zeci de mii de condamnați ruși s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina, profitând de grațierea oferită de Vladimir Putin celor care acceptă să se alăture armatei.

 

 

Această practică de recrutare a deținuților a fost inițiată de grupul paramilitar Wagner, care, înainte de rebeliunea eșuată din iunie anul trecut, condusă de liderul său Evgheni Prigojin (decedat în august în urma unui misterios accident aviatic), a jucat un rol central în frontul ucrainean.

 

 

Acest model a fost adoptat și de Ucraina, după ce în luna mai președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care permite eliberarea condiționată a deținuților dispuși să meargă pe front pentru a lupta împotriva Rusiei.

 

 

În septembrie 2022, președintele Putin a dispus mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști, însă evită în prezent o nouă mobilizare, după ce precedenta a determinat un exod masiv al rușilor, care au plecat de teama trimiterii pe front. Putin a promis ulterior că nu va mai ordona o nouă mobilizare, susținând că numărul voluntarilor ar fi suficient pentru armată. Totuși, numărul celor dispuși să semneze contracte cu armata rusă a scăzut drastic în prima jumătate a acestui an, cu o ușoară creștere după atacurile ucrainene din august asupra provinciei Kursk.

 

 

Conflictul dintre Rusia și Ucraina are trăsăturile unui război de uzură, cu pierderi masive de vieți omenești în ambele tabere, pierderi care sunt greu de suplinit. În timp ce Rusia se limitează în continuare la recrutarea voluntarilor, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare, provocând numeroase tentative de fugă din țară și acțiuni de recrutare forțată, în care se folosesc adesea metode brutale.

 

 

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date oficiale despre pierderile umane. Potrivit „Wall Street Journal”, o estimare ucraineană confidențială de la începutul acestui an indica aproximativ 80.000 de morți și 400.000 de răniți în rândurile armatei ucrainene. Pentru armata rusă, estimările presei de opoziție indică cel puțin 120.000 de morți, în timp ce sursele occidentale avansează cifre care variază de la 200.000 de morți și până la 400.000 de răniți.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns