Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AMENDAMENTUL A FOST RETRAS

Biroul Electoral Central pune punct candidaturii lui Iohannis

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor  art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent. 

 

 

“Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC.

 

 

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor  art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de ”candidat independent”.

 

 

Solicitarea a venit după ce parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, propunerea legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ, iar liberalii au anunţat retragerea proiectului din Parlament.

 

 

Amendamentul a fost retras 

 

 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe (foto pagina 1), a declarat vineri despre proiectul care îi dădea posibilitatea şefului statului să candideze pe lista unui partid că parlamentarii iniţiatorii au depus în această dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda parlamentară. Subiectul pentru noi este unul închis, a precizat Stroe. „Este foarte bine că s-a lămurit această situaţie. Subiectul pentru noi este unul închis, în mod evident. S-a speculat foarte mult din punct de vedere politic, pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, iată declaraţiile preşedintelui lămuresc”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, după şedinţa conducerii PNL.

 

 

Ionuţ Stroe a menţionat că „niciodată nu a negat preşedintele Nicolae Ciucă o înţelegere cu socialdemocraţii, în ceea ce priveşte promovarea unui demers legislativ, care să lămurească acest cadru legislativ, care practic dă un drept constituţional oricărui preşedinte, nu neapărat celui în funcţie, de a candida la parlamentare”. El a precizat că este dreptul preşedintelui de a nu dori să candideze. „Nu are legătură cu demersul nostru legislativ, pe care, încă o dată vă spun, îl considerăm încheiat. De altfel, parlamentari  iniţiatorii chiar depus în această dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda Parlamentului”, a spus Stroe. Întrebat ce relaţie are PNL cu Klaus Iohannis în acest moment, purtătorul de cuvânt a răspuns că relaţiile sunt “corecte” şi “normale”.

 

 

“Niciodată nu am ascuns parteneriatul pe care l-am avut cu preşedinte Klaus Iohannis. Nu numai în decursul exercitării mandatelor de preşedinte, dar şi înainte, pentru că preşedintele Klaus Iohannis a fost ales din partea Partidului Naţional Liberal. În mod evident, şi acum relaţia este una corectă şi normală”, a explicat Stroe.

 

 

Referitor la faptul că sunt voci care cer distanţarea PNL de Iohannis, el a spus: “Cred că ajungem într-o zonă a subiectivismului”. “N-am auzit public exprimări de genul acesta din partea colegilor liberali, cum la fel cred că am specula foarte mult dacă am comenta fel de fel de poziţii, pe care, până la urmă, oricine are dreptul să le aibă. Niciodată PNL n-a cerut unanimităţi”.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns