Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Creșterea cazurilor de cancer de sân în rândul femeilor sub 50 de ani

Creșterea cazurilor de cancer de sân în rândul femeilor sub 50 de ani
De asemenea, recomandările pentru vârsta la care se începe screening-ul au fost recent revizuite de United States Preventive Services Task Force, fiind redusă la 40 de ani
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Numărul cazurilor de cancer de sân diagnosticate la femeile sub 50 de ani continuă să crească, deși decesele cauzate de această boală sunt în scădere. Deși mortalitatea prin cancer de sân a scăzut cu 44% din 1989, noile cazuri au crescut constant, cu o rată de 1% pe an între 2012 și 2021, conform raportului “Statistici privind cancerul de sân, 2024” al Societății Americane de Cancer (ACS).

 

 

Tendința Ascendentă a Cancerului de Sân la Femeile Tinere

 

 

Raportul publicat în “CA: A Cancer Journal for Clinicians” arată că cea mai mare creștere a fost observată în rândul femeilor mai tinere de 50 de ani, cu o rată anuală de 1,4%, dar și în cazul femeilor asiatice-americane și din Insulele Pacificului, cu o creștere de până la 2,7% anual. Potrivit Angelinei Giaquinto, cercetător principal în cadrul ACS, „deși rata de deces prin cancer de sân a scăzut considerabil datorită progreselor în depistarea precoce și tratament, creșterea incidenței cazurilor de cancer de sân poate afecta viitorul progresului”.

 

 

Dr. William Dahut, director științific la ACS, a subliniat că, deși rata mortalității a scăzut, există încă „disparități alarmante” în privința accesului la tratament și prevenție, în special în rândul femeilor asiatice-americane, nativ americane și de culoare.

 

 

Cancerul de Sân: Cel mai Răspândit Tip de Cancer la Femei

 

 

După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor. În 2024, se estimează că aproximativ 310.720 de femei vor fi diagnosticate cu cancer mamar invaziv și aproximativ 42.250 vor muri din cauza acestei boli. Dr. Christopher McGreevy, șef asociat al chirurgiei mamare la Hackensack University Medical Center din New Jersey, a subliniat că prevalența cancerului de sân nu este o problemă izolată în SUA, ci este observată și în alte țări.

 

 

Posibile Cauze ale Creșterii Numărului de Cazuri la Femeile Tinere

 

 

Dr. McGreevy a menționat că există mai multe cauze posibile pentru creșterea prevalenței cancerului de sân la femeile mai tinere, printre care obezitatea, care alimentează producția de estrogen – un factor cheie pentru dezvoltarea unor tipuri de cancer de sân. De asemenea, întârzierea procreării poate crește riscul de apariție a acestei boli, deoarece sarcina are un efect protector asupra riscului de cancer mamar.

 

 

Toxinele de mediu, cum ar fi cele din materiale plastice și pesticide, sunt considerate, de asemenea, factori care contribuie la această problemă. Acești perturbatori endocrini mimează estrogenul în organism, declanșând potențial o creștere anormală a celulelor. În plus, genetica joacă un rol important – anumite mutații genetice, precum BRCA1 și BRCA2, pot crește semnificativ riscul de cancer de sân chiar și la o vârstă tânără.

 

 

Potrivit cercetătorilor, creșterea numărului de cazuri la femeile tinere poate fi legată și de diagnosticarea întârziată în timpul pandemiei COVID-19, când multe proceduri de screening au fost amânate sau anulate.

 

 

Limitări ale Studiului și Sfaturi de Prevenție

 

 

Raportul ACS recunoaște că există anumite limitări în analiza datelor, cum ar fi lipsa de detalii legate de caracteristicile individuale ale pacientelor (comorbidități, tratamente primite) și factori sociali determinanți ai sănătății (statutul de asigurare). De asemenea, datele prezentate sunt pentru grupuri rasiale și etnice definite pe larg, ceea ce poate masca diferențe substanțiale în cadrul acestor populații.

 

 

Pentru prevenirea cancerului de sân, Angelina Giaquinto recomandă efectuarea regulată a screening-ului și menținerea unui stil de viață sănătos, care include moderarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și activitatea fizică regulată. „Detectarea precoce este unul dintre cele mai bune instrumente pentru îmbunătățirea supraviețuirii în cazul cancerului de sân,” a declarat cercetătoarea.

 

 

De asemenea, recomandările pentru vârsta la care se începe screening-ul au fost recent revizuite de United States Preventive Services Task Force, fiind redusă la 40 de ani, ceea ce subliniază importanța monitorizării sănătății la vârste mai fragede.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns