Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PREȚURI PIPERATE

Un kilogram de castane prăjite costă cât 5 kg de carne de porc

Un kilogram de castane prăjite costă cât 5 kg de carne de porc
Fiind o afacere sezonieră, la colţ de stradă, mă întreb în ce măsură afacerea este fiscalizată
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

“Instalarea toamnei este mai mult decât evidentă. Frunzele arborilor capătă culoarea ruginie, iar în unele zone ale municipiului Satu Mare au apărut comercianţii de castane prăjite, spunea deunăzi un cititor al ziarului nostru, care din diverse motive a ţinut să nu-i dăm numele.

 

Dacă în urmă cu mai mulţi ani, chiar şi actualul primar spunea că vor fi interzise tarabele pe stradă, lucrurile se repetă toamnă de toamnă cel puţin în unele cartiere – comercianţii de castane îşi fac simţită prezenţa. Cei care nu cred spusele mele, pot face o vizită în vecinătatea sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Nicolae Golescu, cu Drumul Careiului.

 

 

Dacă cele întâlnite acolo nu sunt suficiente de evidente, o deplasare spre Carei, până la prima trecere de pietoni, din vecinătatea CEC, completează imaginea şi documentarea. Afacerea de tip cartel este evidentă. Castanele prăjite se vând la incredibilul preţ de 10 lei suta de grame.

 

 

O simplă comparaţie vă poate da dimensiunea afacerii – la preţ mediu, un kilogram de pui congelat sau nu, costă aproximativ 15 lei, un kilogram de carne de porc costă aproximativ 20 de lei, un kilogram de carne de vită costă 40 – 50 de lei kilogramul fiind şi sortimente mai scumpe.

 

 

Socotind mai departe, veţi ajunge la concluzia şocantă. Un kilogram de castane prăjite, vândute la colţ de stradă costă 100 de lei. Culmea este că în timp ce numeroşi sătmăreni se plâng că nu le ajung banii de la o lună la alta, alţii îşi permit să cumpere castane prăjite. Existenţa comercianţilor dovedeşte că se vând castanele, chiar dacă se aduc din Maramureş sau te miri de unde.

 

 

Fiind o afacere sezonieră, la colţ de stradă, mă întreb în ce măsură afacerea este fiscalizată. Se foloseşte cântar de modă veche, iar despre casă de marcat nu poate fi vorba. Oare cei ce veghează la un comerţ civilizat, cu plata dărilor către bugetul statului, cum caracterizează această afacere.

 

 

Poate se autosesizează cei care au sarcini în acest sens. Nu este vorba despre a interzice această activitate, ci de a o pune în legalitate, dacă tot costă 100 de lei kilogramul de castane prăjite“

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns