Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, conform legii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Noua lege a pensiilor introduce o schimbare importantă privind vârsta de pensionare, oferind anumitor categorii de români posibilitatea de a se retrage din activitate mult mai devreme. Există o categorie specială de femei care poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu peste 10 ani, în anumite condiții.

 

 

Românii care pot ieși la pensie la 52 de ani

 

Conform Legii pensiilor nr. 360/2023, unele femei din România au dreptul să iasă la pensie mai devreme. Este vorba despre femeile care au născut și crescut sau au adoptat mai mulți copii. În acest context, se iau în considerare și perioadele în care mamele nu au contribuit la sistemul public de pensii, din motive justificate, cum ar fi creșterea și îngrijirea copiilor. Astfel, legea permite deducerea acestor perioade pentru mamele cu copii naturali sau adoptivi.

 

 

Femeile care au realizat stagiul de cotizare și care au crescut copii până la vârsta de 16 ani, fie naturali, fie adoptați, pentru cel puțin 13 ani, pot solicita reducerea vârstei de pensionare. Cu cât numărul copiilor este mai mare, cu atât scade vârsta de pensionare.

 

 

De exemplu, femeile cu un singur copil pot ieși la pensie cu 6 luni mai devreme decât vârsta standard, iar pentru cele care au 7 copii sau mai mulți, reducerea maximă este de 3 ani și jumătate. Această prevedere se aplică atât femeilor care au avut copii pe cale naturală, cât și celor adoptive, cu condiția ca acești copii să fi fost crescuți cel puțin 13 ani. Mai mult, reducerea vârstei pentru mame se poate cumula cu alte reduceri prevăzute în lege, cum ar fi cele aferente condițiilor speciale de muncă, însă reducerea totală aplicabilă nu poate depăși 11 ani.

 

 

Vârsta standard de pensionare în România

 

În prezent, vârsta standard de pensionare diferă între bărbați și femei și va crește progresiv în anii următori. Femeile care nu beneficiază de reduceri pot ieși la pensie la 62 de ani și câteva luni, urmând ca vârsta să crească treptat până în 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

 

 

Pe lângă vârstă, trebuie îndeplinite și alte criterii pentru a beneficia de pensie. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, conform legii. Venitul primit la pensie este calculat în funcție de acest stagiu și de alte coordonate.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

26 de fapte ilegale într-o zi la frontieră

Duminică, 14 ianuarie, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 183.200 de persoane, cetățeni români și străini, şi peste 47.600 de mijloace de transport.