Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Adriean Videanu, fost ministru, oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Adriean Videanu, fost ministru, oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro
Adriean Videanu și soția sa au fost opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro nedeclarate, fostul ministru explicând că incidentul este o „neînțelegere” cauzată de necunoașterea legislației UE privind plata taxelor în primul stat membru în care ajung.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, și soția sa au fost reținuți recent de vameșii germani pe aeroportul din Munchen, în timp ce transportau bijuterii nedeclarate în valoare de 650.000 de euro. Incidentul a generat un val de interes în presa internațională și națională, mai ales după ce Videanu a confirmat personal informația într-o declarație.

 

 

Inițial, știrea privind oprirea unor pensionari cu bijuterii nedeclarate pe aeroportul din Munchen a fost relatată de Digi24, fără a se specifica numele celor implicați. Ulterior, Adriean Videanu a dezvăluit că el și soția sa sunt cei implicați, explicând contextul acestei neplăceri.

 

 

Videanu a explicat că bijuteriile, un colier pentru soția sa și un ceas, au fost achiziționate din Elveția și că deținea toate facturile aferente. Cu toate acestea, necunoașterea detaliilor legislative europene a dus la o „neînțelegere” cu autoritățile vamale germane.

 

 

„Incidentul a fost cauzat de faptul că nu am știut legislația UE, care impune ca taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara Uniunii Europene să fie plătite în primul stat membru în care se intră, în acest caz Germania, și nu în România, unde am rezidența fiscală”, a declarat fostul ministru.

 

 

Vameșii germani au solicitat plata taxelor și TVA-ului pentru bijuteriile respective, reținându-le până la achitarea sumelor datorate. Videanu a plătit taxele cerute de autorități, dar a anunțat că va contesta administrativ decizia.

 

 

„Mi se pare corect să plătesc TVA acolo unde am reședința fiscală, adică în România, și nu în Germania”, a subliniat Videanu, menționând că este vorba doar despre o problemă administrativă și nu de rea-voință.

 

 

Adriean Videanu a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale Partidului Democrat Liberal (PDL), ocupând funcții importante în administrația publică și politică românească. Între 2005 și 2008, a fost primarul general al Capitalei, iar ulterior a ocupat funcția de ministru al Economiei în guvernele conduse de Emil Boc. În prezent, Videanu nu mai este implicat activ în politică.

 

 

Cu toate acestea, numele său a rămas în atenția publicului datorită unui lung șir de procese și acuzații aduse împotriva sa de-a lungul anilor. Unul dintre cele mai sonore dosare în care a fost implicat este cel legat de afacerea Romgaz-Interagro, în care Videanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare, alături de afaceristul Ioan Niculae. În luna mai 2023, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea definitivă a ambilor inculpați, respingând acuzațiile de prejudiciu aduse de procurorii DIICOT, care estimau pagubele la peste 60 de milioane de euro.

 

 

Incidentul de pe aeroportul din Munchen ar putea rămâne doar un episod administrativ pentru Adriean Videanu, care susține că va contesta decizia autorităților germane. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum va evolua această situație, în contextul unei legislații europene complexe în ceea ce privește importul de bunuri de lux din afara UE.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Poliţiştii au ieşit la vînătoare de mopedişti. Şcolile de şoferi nu primesc cursanţi pentru obţinerea permisului pentru mopede

Peste 90 de infracţiuni de conducere pe drumurile publice a unui moped, fără a poseda permis de conducere, au fost constatate la nivel naţional, într-o săptămână, de către poliţiştii rutieri. Poliţiştii desfăşoară astfel de acţiuni în condiţiile în care şcolile de şoferi nu sunt autorizate pentru a pregăti cursanţi pentru obţinerea premisului. Vă reamintim că începând cu 19 ianuarie 2013, permisul de conducere este obligatoriu pentru conducătorii de mopede.