Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A apărut numărul 4 (12) al revistei Cronograf

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La recenta întâlnire a membrilor Cenaclului Cronograf (despre care am avut prilejul să scriem de curând), participanților le-a fost înmânat câte un exemplar al publicației trimestriale Cronograf – revistă de cultură și atitudine. De astă dată, ne-am propus să prezentăm cititorilor acest număr, apărut în condiții grafice excelente, pe 75 de pagini, format de carte, cu ilustraţii alb-negru şi policrome. Numărul reproduce pe coperte fotografii de Remus Țiplea, precum și un desen în creion de Gheorghe Cormoș. Remarcam, cu alt prilej, că revista este de anvergură națională, astfel că promovează literaţi de pe tot cuprinsul ţării şi chiar români din străinătate. Același lucru îl constatăm și de data aceasta.


Revista debutează cu un editorial semnat de scriitorul Felician Pop, în care autorul rememorează bucuria sărbătorilor din anii copilăriei. Erau și reguli nedorite, dar impuse de politicieni, reguli pe care nici ei înșiși nu le respectau. Oricum, bucuria deplină a jocurilor și a colindelor prilejuite de sărbători este cea mai de preț comoară a copilăriei, care, peste ani, imprimă în sufletul nostru momente de o mare încărcătură nostalgică, fapt redat de autor.

Eseuri și povestiri

Spații generoase în revistă sunt acordate genului eseistic. Din șirul eseurilor se reliefează cel intitulat Blestemul conacului Pasztory. Puțini sunt sătmărenii vor fi auzit de Falansterul de la Boinești, temă tratată de Robert Laszlo, de unde și interesul față de relatare. O proză, care ia forma jurnalului de călătorie, este semnată de Adriana Ungureanu din București, iar o alta de sătmăreanul Dumitru Țimerman.
Alți eseiști pe care îi întâlnim în revistă sunt: Laszlo Alexandru (Cluj-Napoca), Tudor Nedelcea din Craiova, Constantin Miu (Medgidia), Antonia Bota (Cluj-Napoca), Doina Maria Simion (Sibiu), George Călin (București).

Poezii

Pe tot cuprinsul publicației, alternează diverse genuri literare, dintre care un loc privilegiat îl ocupă poezia. Poeți ca binecunoscutul Nicolae Băciuț (Târgu Mureș), Gheorghe Cormoș (Satu Mare), Ștefan Drăgan (Cluj-Napoca), Georgeta Govor (Satu Mare), Lorand Boda (Târgu Mureș) semnează mai multe grupaje de poezii.

Cronici și traduceri

O interesantă cronică literară, intitulată Libertatea pe sens interzis, îi aparține scriitorului Felician Pop, fiind vorba de cartea Povara libertății – o exegeză de filosofie creștină scrisă de Mihai Neamțu. O altă cronică o întâlnim la Ștefan Mazilu (Satu Mare), care scrie despre ediția în limba română a cărții lui Christine Feret-Fleury. La cronica de teatru este prezentă Ileana Bonta (Satu Mare).
La capitolul traduceri, Livia Mărcan (Satu Mare) ne prezintă două poeme în versiuni italiană și română, iar Cornelia Bălan Pop (Satu Mare) a tradus din franceză un poem de Veronique Brie.
După trecerea în revistă a unor întâlniri cu scriitori la Satu Mare și Bistrița, sunt enumerate și ilustrate câteva cărți și reviste primite la adresa redacției Cronograf. Totodată, este prezentat un Calendar istoric și cultural 2019 – aniversări și comemorări.
În final, ultima copertă interioară se încheie cu un Remember al revistei semicentenare Poteci, de curând sărbătorită la Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns