Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Agenţia ONU dedicată copiilor şi partenerii din cadrul Alianţei pentru Protecţia Copilului în Acţiunile Umanitare dau recomandări tehnice pentru autorităţi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea vin să întărească măsurile de protecţie a copiilor în timpul pandemiei

Unicef a publicat luni, 23 martie 2020, o serie de recomandări tehnice menite să ajute autorităţile să întărească măsurile de protecţie a copiilor în timpul pandemiei.

Specialiştii avertizează că în această perioadă copiii sunt expuşi unui risc crescut de abuz, neglijare, exploatare şi violenţă pe fondul intensificării măsurilor de izolare în contextul COVID-19. Nota tehnică privind protecţia copiilor pe durata pandemiei de coronavirus poate fi descărcată accesând linkul https://www.unicef.org/documents/technical-note-protection-children-coronavirus-disease-2019-covid-19-pandemic.

Sute de milioane de copii din lumea întreagă riscă să se confrunte cu ameninţări tot mai mari la adresa propriei siguranţe

“Sute de milioane de copii din lumea întreagă riscă să se confrunte cu ameninţări tot mai mari la adresa propriei siguranţe şi bunăstări – inclusiv cu rele tratamente, violenţă de gen, exploatare, excluziune socială şi separare de persoanele care au grijă de ei – din cauza acţiunilor întreprinse pentru a controla răspândirea pandemiei de COVID-19. UNICEF îndeamnă guvernele să garanteze siguranţa şi bunăstarea copiilor în contextul intensificării repercusiunilor socio-economice cauzate de această boală. Agenţia ONU dedicată copiilor, împreună cu partenerii săi din cadrul Alianţei pentru Protecţia Copilului în Acţiunile Umanitare, a publicat un set de recomandări ce vine în sprijinul autorităţilor şi al organizaţiilor implicate în lupta împotriva pandemiei”.

Mărturiile anecdotice semnalate recent în China indică o creştere semnificativă a actelor de violenţă domestică ale căror victime sunt femeile şi fetele

În doar câteva luni, scrie sursa citată, COVID-19 a schimbat drastic viaţa copiilor şi a familiilor de pe întreg mapamondul. Eforturile de asigurare a carantinei, precum închiderea şcolilor şi restricţiile de deplasare, deşi considerate necesare, perturbă rutina copiilor şi şi sistemele de sprijin. De asemenea, adaugă noi factori de stres pentru persoanele în grija cărora se află copiii, acestea putând fi nevoite să renunţe la lucru. “Stigmatizarea ce însoţeşte COVID-19 face ca unii copii să fie mai vulnerabili la violenţă şi stres psihosocial. Totodată, măsurile de control ce nu ţin cont de nevoile specifice în funcţie de gen şi de vulnerabilităţile femeilor şi ale fetelor pot duce, în cazul acestora, la creşterea riscului de exploatare sexuală, abuz şi căsătorii timpurii. De exemplu, mărturiile anecdotice semnalate recent în China indică o creştere semnificativă a actelor de violenţă domestică ale căror victime sunt femeile şi fetele”, se arată în comunicatul Unicef.

Paşi concreţi de urmat de către guverne şi autorităţi

În cadrul acestor recomandări, Alianţa recomandă ca guvernele şi autorităţile competente să urmeze o serie de paşi concreţi pentru a se asigura că protecţia copiilor face parte integrantă din toate măsurile de prevenire şi control al COVID-19, cum ar fi: instruirea personalului din cadrul serviciilor medicale, educaţionale şi de protecţie a copilului cu privire la riscurile ridicate de COVID-19 în sfera protecţiei copilului, inclusiv cu privire la prevenirea exploatării sexuale şi a abuzului şi la metodele sigure de raportare a eventualelor suspiciuni; instruirea forţelor de primă intervenţie cu privire la modul prin care se pot raporta cazurile de violenţă de gen (Ghid de buzunar privind violenţa de gen) şi colaborarea cu serviciile medicale în vederea sprijinirii victimelor violenţei de gen; intensificarea diseminării informaţiilor privitoare la serviciile de referire şi alte servicii de sprijin disponibile copiilor. Alte măsuri sunt implicarea copiilor, în special a adolescenţilor, în evaluarea modului specific în care îi afectează COVID-19 pentru a furniza informaţiile necesare programelor şi acţiunilor de advocacy; acordarea unui sprijin special dedicat centrelor şi familiilor ce oferă provizoriu îngrijire copiilor, inclusiv gospodăriilor în care capul familiei este un minor, şi asistenţilor maternali, astfel încât să poată oferi sprijin emoţional copiilor şi să îi implice în activităţi adecvate de autoîngrijire; acordarea de asistenţă financiară şi materială familiilor ale căror posibilităţi de realizare a veniturilor au avut de suferit; adoptarea unor măsuri concrete pentru prevenirea separării copilului de familie şi acordarea de sprijin copiilor lăsaţi singuri fără îngrijire adecvată în urma spitalizării ori a decesului unui părinte sau a persoanei responsabile şi asigurarea faptului că, în cadrul măsurilor de control al bolii, protecţia tuturor copiilor beneficiază de toată atenţia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns