Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AAP Satu Mare a deschis Salonul de Iarnă la Consiliul Județean

Vizionarea unui peisaj al Ecaterinei Estan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziția colectivă a adus câteva debuturi interesante

Vizionarea unui peisaj al Ecaterinei Estan
Vizionarea unui peisaj al Ecaterinei Estan

    Primul gând care ne-a trecut prin minte după ce am terminat de văzut lucrările expuse în Salonul de Iarnă al Asociației Artiştolor Plastici a fost unul legat de meseria noastră: ne-am dat seama că nu scriem degeaba. Semnalul tras după Salonul de Toamnă a fost recepționat şi expoziția de acum arată mult mai bine.

În toamnă scriam că saloanele colective ale artiştilor amatori ajunseseră mult prea eclectice şi fără tematică clară. Acum asociația condusă de Gergely Csaba a făcut paşi în direcția cea bună. Salonul de Iarnă, încadrat într-un “Festival de Iarnă” alături de programul de cântece de Crăciun al elevilor Şcolii de Arte, respectă, cu câteva excepții, tematica impusă, încât chiar şi atunci când tema nu este explicit hibernală predomină culorile reci şi formele închegate, aspre.

Înainte de a pomeni debutanții, trebuie remarcați doi veterani: sculptorul în lemn Vasile Koter şi artistul specializat în metaloplastie Ioan Cătălin Sălăjan. Ei şi-au aşezat lucrările alături şi contrastul materialelor ajută la scoaterea lor în evidență. Koter redă scene din viața Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, scoase în relief cu finețe, iar Sălăjan arată că şi-a rafinat foarte mult tehnica, expunând printre altele un excelent portret al Regelui Mihai, uimitor prin atenția la detalii.

Într-un Salon în care mulți artişti cunoscuți din AAP au preferat să vină cu lucrări vechi, debuturile devin cu atât mai importante. Cel care se distinge este al lui Mircea Rustiuc, cu trei picturi care arată o mână deja formată, un desen sigur şi un simț remarcabil al compoziției pe spații destul de mici. Mak Zsolt şi Zilahi Klara reprezintă în expoziție, cu succes, arta fotografică, deşi subiectele lor nu debordează de originalitate.

În ciuda unor apropieri bizare scăpate la panotare (de pildă lângă Papa Ioan Paul II găsim, nu departe, un nud planturos), e o expoziție interesantă şi demnă de vizitat. Va rămâne în incintă cel puțin o lună.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns