Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Actorul Ion Besoiu a revenit pe scena sibiană în premiera spectacolului “La Hanul lui Ghiță”

Ion Besoiu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ion Besoiu
Ion Besoiu

Ion Besoiu a revenit pe scena din orașul său natal la premiera spectacolului “La Hanul lui Ghiță”, el interpretând, în fața a peste 700 de spectatori prezenți în sala Casei de Cultură din Sibiu, alături de alături de peste o sută de artiști ai celui mai vechi ansamblu profesionist de dansuri populare din România – “Junii Sibiului”.

“Nu m-ați mai văzut (pe scenă la Sibiu n.r.) de când am jucat ‘Comedia de modă veche’ la Teatrul ‘Radu Stanca’. Nu e prima colaborare cu ‘Junii Sibiului'”, a precizat duminică seara, pentru AGERPRES, Ion Besoiu. El a mai colaborat cu artiștii de la “Junii Sibiului” înainte de 1989.

“După ce anul trecut am realizat spectacolul despre târgul din Piața Mare, în acest an am venit cu această premieră, ‘La Hanul lui Ghiță’. De șase ani de zile creăm tot alt gen de spectacole, teatru, muzică, dans, fapt unic pentru un ansamblu de acest gen, din România. Pe scena din această seară au fost peste o sută de artiști de la ‘Junii Sibiului'”, a precizat coregrafa Silvia Macrea, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul Junii” Sibiu.

Artiștii de la “Junii Sibiului” au reușit timp de trei ore au reușit să creeze atmosfera de han de acum 200 de ani, prin joc, dans, teatru și chiar și film, ei fiind lăudați la final de Ion Besoiu, care a fost invitatul special al spectacolului în rolul povestitorului. Un popor care are un asemenea folclor și o asemenea mitologie nu o să piară niciodată”, a spus Ion Besoiu.

Theodor Vasilescu, cel care a realizat scenariul, dar a contribuit și la regia și coregrafia spectacolului, a marcat importanța premierei “La Hanul lui Ghiță”. În mod inedit, rolul hangiului a fost interpretat de operatorul video al ansamblului “Junii Sibiului”.

Spectacolul a adus în fața spectatorilor atmosfera unui han din Transilvania, unde au poposit personaje vestite precum Anton Pann, Iancu Jianu, alături de grupuri de târgoveți brașoveni, călători bănățeni, bulgari, moldoveni și făgărășeni. Aceștia au fost întâmpinați de hangiul Ghiță, soțioara sa Anița și servitorul Gavrilă cu bucate și băuturi alese. Petrecerea de la han a fost animată de aceste grupuri de călători, care s-au întrecut în cântece și jocuri specifice zonei pe care o reprezintă, protagoniști fiind membrii ansamblurilor “Ceata Junilor” și “Cindrelul — Junii Sibiului”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns