Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

AI face furori în rândul publicului, dar cum funcționează? 

Modele lingvistice, ChatGPT sau Bart, care generează conversații cu omul, scrie texte creative, falsifică foarte convingător voci și fotografii, fac furori în rândul publicului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lumea puțin informată, dar și persoane familiarizate cu secrete informaticii, se întreabă și caută răspunsuri la aceeași întrebare: Ce este inteligența artificială, câte tipuri există?

Bazată pe tehnologii concepute de învățare automată ( ML) folosind algoritmi și modele statistice, AI este o parte a informaticii care descrie capacitatea unei mașini de a imita inteligența umană. Gândește, învață,planifică, procesează creativ date din acțiunile omului, fiind capabilă în mod independent să ofere produse ca și când ar fi făcute de om.

Un sistem AI ia decizii pentru fiecare situația dată, în timp ce ML, un subansamblu a Inteligenței Artificiale găsește răspunsuri numai la o problemă definită. În schimb AI imită abilități umane și tocmai din această cauză trazește deopotrivă admirație și teamă.

Inteligența artificială se bazează pe algoritmi de învățare structurați după rețelele neuronale asemătătoareconexiunilor nervoase ale creierului uman. Rețeaua neuronală distinge între ce este important și ce este mai puțin important. Datorită existenței unor straturi de neuroni, rețeaua neuronală este capbilă de o “învățare profundă”, bazându-se pe milioane de straturi de neuroni.

Convertirea datelor în algoritmiSau cum învață un sistem AI?

Există trei tipuri de învățare: supravegheată de un “profesor” care interconectează datele folosind o funcție. În felul acesta modelul învață să facă asocieri și să le recunoască singur. În cazul învățării nesupravegheate rețeaua clasifică singură datele pe categorii, utilizând metoda de grupare. Folosind o metodă statistică datelor li se atribuie un algoritm de maximizare a așteptărilor, care într-un final joacă rolul central în AI.

Ce IQ are AI? Cum se măsoară?

Modelele AI funcționează admirabil în toate testele individuale, dar mai ales în GPT- 4 pe care se bazează ChatGPT care a relansat conceptul de inteligență artificială.

Datorită așa-numitului test Helm, se poate testa acuratețea, robustețea sau toxicitatea IA. Acest lucru se face rulând  26 de scenarii precum argumentarea, drepturile de autor sau dezinformarea, etc. dar coefincientul deinteligență (IQ) al modelelor nu poate fi testat. De ce? Pentru că în testarea IQ există o parte non-verbală, există detalii, imagini pe care AI nu le poate determina neezitând fizic, neavând trup.

Pornid doar de la rezultatele din zona părții verbale, psihologul finlandez Eka Roivainen a testat ChatGPT ca model lingvistic la începutul anului 2023 și a descoperit că are un IQ de 155, asta făcându-l mai inteligent decât 99,99% dintre toți oamenii.

Paul Hermann

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Euro a înghețat la 4,976 lei

Redeschiderea pieței după minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor nu a adus modificări importante ale cursului principalelor valute, iar leul rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în contrast cu celelalte.