Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ajutoarele de minimis, acordate în baza unei grile de punctaj (proiect)

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism din Ministerul Economiei va prelua, de la Ministerul Finanţelor, procesul de gestionare a ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri, potrivit unui proiect de modificare a hotărârii de Guvern privind aplicarea ajutorului de minimis.

În Hotărârea de Guvern nr. 274/2013, aflată acum în vigoare şi care va fi modificată, sintagma ‘Ministerul Finanţelor Publice’ va fi înlocuită cu ‘Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism’, ceea ce înseamnă că Departamentul pentru IMM-uri va gestiona de acum încolo această schemă.

Proiectul cuprinde şi o grilă de punctaj pentru departajarea firmelor, astfel că acordarea de ajutoare nu se va mai face după principiul ‘primul venit, primul servit’.

Potrivit grilei, cu cât sunt mai mici, firmele primesc un punctaj mai mare. Contează numărul de locuri de muncă nou create, iar punctajul maxim se acordă pentru cei care înfiinţează cinci noi locuri de muncă.

Dacă activează în sectorul producţiei, firmele primesc de asemenea punctaj maxim. Urmează sectorul învăţământului, ştiinţei şi cercetării, iar cel mai mic punctaj se acordă celor din servicii, sănătate şi asistenţă socială, cultură şi artă.

Totodată, sunt avantajate firmele din mediul rural.

Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar cel minim pentru aprobare este de 60 de puncte.

IMM-urile vor primi ajutoare de minimis de cel mult 100.000 de euro, faţă de 200.000 de euro în prezent, aceste facilităţi urmând să reprezinte 90% din cheltuielile eligibile, faţă de 100% în prezent.

‘Ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor, cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri şi a Regulamentului, prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, sub formă de sume nerambursabile, în procent de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 100.000 de euro’, se arată în proiectul de HG al Ministerului Economiei.

Hotărârea de Guvern aflată în vigoare acum prevede că valoarea maximă a ajutorului este 200.000 de euro, cu excepţia IMM-urilor din sectorul transportului rutier, unde plafonul maxim este 100.000 de euro. Această sumă acoperă în prezent 100% din cheltuielile eligibile şi este acordată timp de trei ani consecutivi.

Ministerul Economiei estimează că numărul firmelor care vor beneficia de această schemă va fi 1.111, în timp ce în precedentul act normativ numărul estimat de beneficiari era 1.000.

La finele lunii august, la deschiderea sesiunii de înscriere online din acest an, site-ul Ministerului Finanţelor a fost blocat după doar câteva minute, din cauza numărului mare de aplicanţi. Reprezentanţii mai multor firme au acuzat ministerul că ar fi favorizat unele IMM-uri la înscriere.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

ANUNȚ DE PRESĂ

Asculta acest articol Programul Operațional Regional 2014 – 2020 Semnarea contractului de finanțare pentru proiectul de investiții „EXTINDEREA CAPACITATII DE