Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alexandru Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma, intr-un nou concert de zile mari in fata baimarenilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sala de spectacole a Liceului de Arta a fost si de aceasta data arhiplina

[slideshow id=1745]

Cel mai frumos cadou de Mos Nicolae pe care l-au primit in acest an baimarenii a fost un concert de exceptie sustinut de Romanian Piano Trio. Este vorba de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma. De o modestie pe care ne-ar placea sa o intalnim mai des in randul artistilor, cei trei interpreti de talie internationala ne-au spus ca isi doresc sa petreaca mai mult timp in Maramures. Asta pentru ca aici descopera de fiecare data, pe langa talente innascute in randul elevilor, si ospitalitatea maramuresenilor, piureul de castane, dar si tuica de prune.

Nici nu mai este nevoie de mediatizare pentru ca sala Rotary este de fiecare data neincapatoare in momentul in care in oras apare afise care anunta venirea lor in orasul nostru. Alexandru isi doreste sa participe la un concurs off-road, in timp ce Razvan spera sa fie prezent aici de cel putin doua ori pe an. Horia insa este atras de partea culturala, asa ca retraieste emotiile copilariei de fiecare data cand vede in primul rand al salii de concerte cate un copil vrajit de acordurile muzicii clasice.

Sambata, Sala Rotary a Liceului de Arta din Baia Mare a fost plina la refuz. Nu pentru ca ar fi venit cu tolba plina Mos Nicolae, ci pentru ca Alexandru Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma ne-au incantat cu un spectacol de exceptie. Am profitat de ocazie si am stat de vorba cu cei trei artisti. Iata ce ne-au povestit.

– Devine o obisnuinta sa concertati in Baia Mare.

Razvan Suma: – Este adevarat. Trebuie sa vedem lucrurile din mai multe unghiuri. Unul din punct de vedere al organizatorilor, a publicului si a noastra. ~ncercam sa ne facem datoria cat mai profesionist posibil. Se vede si pofta publicului de muzica clasica, iar orgabizatorii sunt fantastici, ne fac sa ne simtim fantastic. De fiecare data ne surpind prin fortele pe care le au in aducerea publicului in sala. Dar si prin cadourile pe care ni le dau. De exemplu, acum am primit borcane cu piure de castane si tuica. Publicul se construieste. Dupa cativa ani am reusit sa avem aici doua concerte, de fiecare data cu sala arhiplina.

– La ce ne vom astepta pe viitor?

– Avand in vedere ca sala este foarte buna, ma refer la acustica, sper sa devina o traditie sa organizam in Baia Mare concerte de doua ori pe an. Suntem in stare sa cantam pentru 500-800 de spectatori. Trebuie sa mentionam ca pianul de pe scena este foarte bun. Chiar cel mai bun din aceasta zona. De exemplu, marti avem concert in Cluj, iar ei stau foarte rau la acest capitol. Poate si din neglijenta organizatorilor sau a celorlalti factori care ar putea sa rezolve aceasta problema.

– Sa fie acesta un cadou de Mos Nicolae?

– Cred ca ne intoarcem cadourile. Ma refer la public. Am fost aplaudati la scena deschisa, am primit cadouri. Palinca este buna. Ne place, dar nu trebuie sa exageram.

– Aveti un program foarte aglomerat. Ce va aduce anul 2010?

– Speram la cat mai multe concerte. Aceasta este meseria noastra si o spunem de fiecare data in fata publicului. ~n 2010 speram sa cantam impreuna cu cei mai buni elevi ai Liceului de Arta din Baia Mare. Sa fie alaturi de noi pe scena.

Alexandru Tomescu are o pasiune mai veche< raliul. Se simte ca si acasa in Baia Mare. Ne-a asigurat ca nu spune acest lucru doar de dragul spectatorilor sau al organizatorilor. Ci pur si simplu acesta este purul adevar. Ne-a convins si pe noi de acest lucru.

– Ce ne spui de publicul din Baia Mare?

– Am reusit sa ne facem foarte multi prieteni aici. Chiar ne simtim ca si acasa. Nu spun asta doar asa. Ci pur si simplu acesta este purul adevar. Sunt un mare consumator de castane, asa ca am primit cadou cate doua borcane de castane pentru fiecare. Am cunoscut cativa prieteni pasionati de 4×4, pe un forum. I-am anuntat ca vin aici asa ca am cunoscut dealurile dimprejur. A fost extraordinar. Mi-am notat in calendar 24-28 august, ca data a urmatoarei intalniri, cand se desfasoara Raliul in Maramures. Nu voi lipsi chiar daca voi avea sau nu concert in aceasta perioada. Am fost pentru prima data pe un traseu off-road, asa ca am vazut ce inseamna sa iti treaca apa pana peste praguri. Am gasit oameni deschisi, foarte pritenosi si a fost excelent.

– Aveti si alte proiecte pentru baimareni?

– Da, cu siguranta. Sper sa reusim toti trei sa venim in Baia Mare sa stam mai mult, nu doar o zi sau doua. Vom organiza un master-class cu elevii, la finele caruia sa concertam alaturi de ei.

– Ati reusit sa ajutati Asociatia Nevazatorilor din Romania. Un proiect foarte indraznet.

– Da. Asta pentru ca muzica are si puterea de a-i face pe oameni mai buni. Prin cele 15 concerte incluse in turneul national Stradivarius am reusit sa facem cunoscute problemele cu care se confrunta aceste persoane. Nu ii cunoastem desi sunt langa noi. A fost un succes extraordinar in care am reusit sa strangem peste 120.000 de euro. Mai avem initiative de acest gen si datoria noastra este sa le punem in practica, sa ajutam.

– Cum se impaca palinca de Maramures cu traseele 4×4 si muzica?

– Palinca pe off-road este un combustibil indispensabil, iar dupa un concert trebuie neaparat.

Cam asta ne-a declarat razand violonistul Tomescu, artistul care foloseste in concerte vioara Stradivarius Elder – Voicu din 1702, instrument de o inestimabila valoare care face parte din patrimoniul national.

Horia Mihail a fost lector universitar la Boston University, dar s-a reintors in Romania. Brasoveanul spune ca a ramas surprins de tinerele talente pe care le descopera la Liceul de Arta din Baia Mare. Chiar inainte de a sta de vorba cu noi, nu a rezistat tentatiei de a-l asculta pe Alex Petrisor, elev in clasa a II-a.

– Esti foarte familiar cu salile Liceului de Arta din Baia Mare.

– Tocmai am fost in sala 28, pentru a-l asculta pe Alex. Un baiat care a stat in primele randuri la concertul nostru. Are doar 8 ani, este elev in clasa a II-a, dar are un talent special. Am stat de vorba cu el si are dorinta de a deveni muzician, pianist. Atunci cand eram de varsta lui eram si eu la fel de stresat cand aveam de-a face cu oameni mari, pe care ii vedeam pe scena. Romania este o pepiniera care formeaza tineri. Din pacate, in ultimii 20 de ani, la nivel national a scazut interesul pentru muzica buna. ~n momentul in care gasim locuri unde situatia nu s-a schimbat, la fel ca in Baia Mare, sunt increzator. Romania revine la vechile valori, iar noi luptam pentru normalitate. |inem contactul cu generatia tanara avand in vedere ca ei sunt cei care formeaza viitorii spectatori ai concertelor. Este datoria noastra, a scolilor, dar si a organizatorilor de spectacole sa ii determinam pe tineri sa fie prezenti acolo unde este ceva frumos, unde sunt forme de cultura trainica. Cantam opere care s-au scris in urma cu 100 de ani si cu siguranta sunt trupe precum Pink Floyd sau Beatles  care vor dainui peste timp.

– Nu se investeste prea mult in instrumente.

– Din nefericire, acest lucru il intalnim la nivel national. Instrumentele sunt destul de scumpe si nu prea isi permite nimeni sa faca investitii. Dar sunt fonduri de la Uniunea Europeana si cu siguranta sunt si alte solutii care ar putea rezolva aceasta problema spinoasa.

– Unde veti mai concerta?

– La Bistrita, dupa care la Cluj, iar ultimele trei concerte vor avea loc in Constanta, Pitesti si la Sala Radio din Bucuresti. In Baia Mare voi reveni alaturi de Alexandru Tomescu in turneul Stradivarius, din primavara anului viitor, dar vom fi prezenti si la toamna in acest oras.

*****

Nu doar noi le-am urat succes in continuare tinerilor artisti. Ci si elevii, cadrele didactice si conducerea Liceului de Arta din Baia Mare. Cu siguranta, cei trei artisti ne vor incanta de fiecare data cand vor fi prezenti in orasul nostru. Nu numai prin muzica, ci si prin felul lor de a fi, prin felul lor de a vedea lucrurile si a insufla curaj si speranta in randul tinerilor care doresc inca de mici sa le calce pe urme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns