Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alexandru Viman, fostul dirijor al Ansamblului Transilvania traieste de 20 de ani in SUA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A ramas un roman care continua sa traiasca romaneste prin toti porii

[slideshow id=5242]

Alexandru Viman este fara indoiala cel mai cunoscut dirijor pe care orchestra Ansamblului Transilvania l-a avut de-a lungul istorie sale. Nascut in localitatea Galgau (Salaj), intr-o familie de tarani, Viman a parcurs toate etapele unei cariere muzicale de exceptie, care a culminat prin numirea sa de catre Consiliul Culturii in functia de dirijor al Ansamblului Maramures, cum se numea pe atunci. In 1991 a luat decizia de a se stabili in SUA. Este casatorit din 1969 cu Georgeta, are doi baieti, Mugurel si Aurel, casatoriti, cetateni americani.

A plecat la Scola Militara de muzica din Bucuresti, a ajuns apoi instructor si dirijor al fanfarei si orchestrei “Flori de mina” din Cavnic, dirijor al orchestrei “|ara Oasului” din Satu Mare, “Crisana” Oradea si in cele din urma la Ansamblul Transilvania. Un drum presarat cu suisuri si coborasuri, “coborand din deal in vale”, cum ii place sa spuna. Da, a plecat din Galgaul natal si in cativa ani a ajuns sa faca inregistrirari pentru Fonoteca de Aur in studiourile Radiodifuziunii Romane. Cam acesta este de fapt drumul unui copil de taran talentat, plecat din sat sa cucereasca lumea. A ajuns unul dintre cei mai prodigiosi dirijori de orchestra populara semnand peste 70 de titluri de discuri la Electrecord si sute de melodii imprimate la Radio Bucuresti cu interpreti de folclor din toata tara. A fost un excelent interpret instrumental, exceland la contrabas si acordeon. “A fost o perioada din cariera mea in care m-am concentrat mai mult pe activitatea dirijorala si de culegator de folclor. Pentru a veni in intampinarea acestor mari pasiuni ale mele, am invatat sa cant la pian si la orga in scopul de a putea transcrie pe note melodiile pe care le culegeam in teren”, spune Viman. “De-a lungul intregii mele activitati ca folclorist, interpret si dirijor, am avut ocazia sa culeg direct de la sursa cele mai curate si autentice melodii si texte, fara a fi alterate de influentele orasenesti. Am realizat marea diferenta dintre o melodie autentica, o adevarata bijuterie folclorica si o melodie contrafacuta prelucrata si modificata dupa gusturile diversilor interpreti, mai mult sau mai putin talentati”, continua muzicologul.

A deschis un restaurant romanesc in cartierul Ridgewood din New York

Sa-l lasam pe Alexandru Viman sa povesteasca cum a fost si cum este in America. “Aici am fost primit foarte bine. Eram pentru a doua ora in SUA, dupa turneul pe care l-am efectuat aici in 1982. Pot spune ca eram cunoscut in cadrul comunitatii romanesti. Cu toate acestea, nu am fost scutit de stresul si greutatile pe care ti le pune in fata imigratia, privind adaptarea, invatarea limbii si gasirea unei slujbe care sa-ti asigure existenta. Au fost ani in care am exercitat diverse munci pana am reusit sa ne deschidem propria afacere, respectiv restaurantul romanesc “La Georgette” in cartierul Ridgewood din New York. Acest spatiu a devenit cu timpul o particica din Romania noastra prin specificul gastronomiei romanesti datorat priceperii si talentului culinar al sotiei mele, a preparatelor si vinurilor romanesti, cat si prin intensa activitate artistica sustinuta de numerosi artisti din tara care ne-au trecut pragul. Activitatea mea artistica nu s-a limitat numai la cea din cadrul restaurantului, ci si la participarea noastra la diverse activitati culturale organizate in comunitatea romaneasca. Bucuria si satisfactia mea au fost imense cand am auzit ca in casele multor romani din tara mea de adoptie se ascultau si se cantau melodiile pe care le inregistrasem de-a lungul anilor cu diversi solisti din tara mea natala. Aceste sentimente m-au ajutat sa ma consider nu instrainat, ci un roman care continua sa traiasca prin toti porii lui romaneste, adesori simtindu-ma ca in Ardealul meu natal”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns