Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

REGLEMENTĂRI STRICTE

Alimentele ultra-procesate ar trebui să aibă avertismente ca pentru tutun și alcool

Alimentele ultra-procesate ar trebui să aibă avertismente ca pentru tutun și alcool
Alimentele ultra-procesate (UPFs) câștigă teren și domină dietele la nivel global, în ciuda riscurilor pe care le reprezintă pentru sănătate, crescând riscul de multiple boli cronice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Alimentele ultra-procesate sunt atât de nocive pentru sănătate încât ar trebui să fie vândute cu avertismente similare celor de pe pachetele de tutun, susține epidemiologul care a inventat termenul.

 

 

„Alimentele ultra-procesate (UPFs) câștigă teren și domină dietele la nivel global, în ciuda riscurilor pe care le reprezintă pentru sănătate, crescând riscul de multiple boli cronice”, a declarat Carlos Monteiro, profesor de Nutriție și Sănătate Publică la Universitatea din São Paulo, pentru The Guardian.

 

 

„Acestea înlocuiesc alimentele mai sănătoase, mai puțin procesate, în întreaga lume și provoacă o deteriorare a calității dietei prin mai multe atribute nocive”, a adăugat el.

 

 

„Împreună, aceste alimente determină pandemia de obezitate și alte boli cronice legate de dietă, cum ar fi diabetul”, a avertizat Monteiro la Congresul Internațional de Obezitate 2024.

 

 

Monteiro a subliniat că alimentele ultra-procesate sunt acum atât de prevalente și au un impact atât de mare asupra sănătății umane, încât vânzarea și consumul lor ar trebui să fie strict reglementate. El a propus introducerea de „avertismente pe fața ambalajului similare celor utilizate pentru pachetele de țigări”.

 

 

 

La prima vedere, ideea pare logică, deși un pic drastică. UPFs au preluat cu adevărat dietele multora din Occident, cu mai mult de jumătate din dieta medie în SUA și Marea Britanie cuprinzând acest tip de alimente. Acestea cresc aportul caloric mediu al celor care le consumă și au fost legate de zeci de efecte nocive asupra corpului, inclusiv un risc crescut de boli de inimă, diverse tipuri de cancer, diabet și chiar reducerea sănătății mentale.

 

 

Monteiro argumentează că UPFs ar trebui tratate ca un pericol pentru sănătatea publică, similar produselor din tutun. „Atât tutunul, cât și UPFs provoacă numeroase boli grave și mortalitate prematură; ambele sunt produse de corporații transnaționale care investesc profiturile uriașe obținute din produsele lor atractive/adictive în strategii agresive de marketing și în lobby împotriva reglementării; și ambele sunt patogene (periculoase) prin design”, a subliniat el.

 

 

Cu toate acestea, unii consideră că interzicerea sau restricționarea UPFs este prea simplistă. Termenul „ultra-procesat” descrie alimente care conțin multiple ingrediente cu aditivi, incluzând masa de hamburger fast-food, dar și formula pentru sugari, iaurtul cu fructe și pâinea cumpărată din magazin.

 

 

Consumul de UPFs este, de asemenea, puternic inclinat către cei săraci. „Știm deja că consumul de alimente ultra-procesate și gustări cu conținut ridicat de zahăr sunt asociate cu creșterea ratelor de obezitate. De asemenea, știm că există disparități socioeconomice în sănătate și dietă”, a notat Paul Coleman, cercetător onorific senior la Centrul pentru Politici Alimentare, City, University of London și Senior Public Health Registrar la Leeds Teaching Hospital NHS Trust.

 

 

Pentru părinții din medii defavorizate, etichetarea suplimentară nu ar fi utilă. „Știu că [UPFs] sunt dăunătoare pentru sănătatea copilului lor”, a spus Coleman, dar au „puține opțiuni decât să cumpere aceste opțiuni nesănătoase […] Costul redus și durata lungă de conservare a gustărilor nesănătoase le fac cea mai logică opțiune, în ciuda dorinței părinților de a face achiziții sănătoase.”

 

 

În timp ce Monteiro face o comparație cu produsele din tutun, alți oameni de știință resping analogia. „Nu există așa ceva ca o țigară sigură, chiar și a doua mână, așa că interzicerea lor este relativ simplă, în sensul că cazul pentru sănătate este foarte clar”, a spus Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la London Metropolitan University.

 

 

„Totuși, avem nevoie de o gamă de nutrienți, inclusiv grăsimi, zahăr și sare, și au multiple funcții în alimente – structurale, durata de conservare – nu doar gust și aromă și proprietăți hedonice”, a explicat ea. „Nu este la fel de ușor să reformulăm unele clase de alimente pentru a le reduce și nu sunt la fel ca tutunul pentru că avem nevoie de hrană – doar nu în cantitățile pe care majoritatea dintre noi le consumăm.”

 

CITEȘTE ȘI: Alimentele din supermarket, pline de produşi chimici

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns