Image 1
Image 2

TIMP LIBER

Alpinismul – este un sport pentru toată lumea? (ADVERTORIAL)

Alpinismul este un sport antrenant care a captat atenţia multor amatori din România. Această activitate constă în escaladarea munţilor, mai ales a vârfurilor dificil de atins. Cu trecerea timpului, alpiniștii au devenit tot mai interesați de traseele grele și mai puțin convenționale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce face alpinismul și care sunt beneficiile? Cine poate practică acest sport? Acestea sunt punctele pe care ne-am propus să le atingem în rândurile următoare.

Ce face alpinismul şi ce beneficii are?

Alpinismul, ca activitate sportivă, a devenit foarte popular, în principal datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce.

 

Antrenează întregul corp, pentru că mișcările efectuate în timpul escaladării implică un spectru larg de mușchi. Practicând acest  sport  trebuie să lucrezi cu propria greutate tot timpul. Prin urmare, nu doar că îți vei îmbunătăți forța și rezistența, ci și coordonarea și echilibrul. Kinetoterapeuții recomandă adesea alpinismul celor ce-și doresc să îşi îmbunătățească coordonarea mișcărilor și întărirea părții superioare a corpului. Aceasta te ajută să te concentrezi, o abilitate vitală pentru amatorii care îşi doresc să practice cu succes acest sport. În timpul escaladării, trebuie să te focusezi asupra fiecărui pas pe care-l faci.

 

Alpinismul este complex și promovează o formă de psihoigienă prin concentrare, permiţându-ţi să te concentrezi doar asupra mișcărilor corecte, eliminând grijile și obligațiile cotidiene. Fiecare excursie se încheie cu recompense sub forma unor peisaje spectaculoase și satisfacții personale.

 

Are impact pozitiv asupra sistemului respirator.  Cei ce practică acest sport se vor bucura de aer  curat în timpul excursiilor. Trebuie să ai în vedere că altitudinea crescută și, implicit, nivelul mai scăzut de oxigen pot avea un impact diferit asupra organismului.

 

Te ajută să-ți depășești limitele. Din dorința de a ajunge la vârf nu numai că frica-ți va fi diminuată, dar aşa vei reuşi să-ţi împingi limitele. Această dorinţă te încurajează să te autodepăşeşti constant atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Alpinismul te învață să apreciezi lucrurile mici din viața de zi cu zi, cum ar fi confortul de a dormi într-un pat cald.

 

Îţi oferă încredere în sine și crește nivelul de ambiție.  Starea psihică pozitivă și încrederea în sine sunt aspecte esențiale ale alpinismului. Gândurile negative nu-şi au locul dacă practici acest sport, deoarece nu sunt constructive şi nu ajută în timpul escaladării. Pe traseu, vei întâlni oameni mai experimentați sau mai puțin experimentați, dar toți te vor motiva și te vor ajuta să depășești propriile limite. Această ambiție se dezvoltă atunci când te concentrezi pe obstacole pe care nu le-ai putut înfrunta anterior și revii cu determinare pentru a le depăși.

 

Cine poate practică alpinism? Cum să începi escaladarea?

 

Cu siguranţă, pentru a practică acest sport îţi trebuie ceva condiție fizică şi echipamente adecvate. Este important să începi cu exerciții ușoare, şi pe măsură ce evoluezi poţi lua cursuri în acest sens şi escalada vârfurile. Dacă vine vorba de echipamente, magazinul Sportano este o soluţie excelente. Aici descoperi produse ale brandurilor consacrate specializate în realizarea de produse premium pe acest segment, precum Ziener, Stubai, etc.

 

Dacă eşti un începător total, este important să începi de undeva, iar peretele vertical este locul potrivit. Permite-i unui expert să te ghideze și să te învețe principiile de bază ale alpinismului. Poți începe cu escaladă pe bolovani, care presupune urcarea pe blocuri mici de stâncă sau pereți mai puțin periculoși, fără a utiliza frânghie. Avantajul acestui tip de escaladă este că rămâi la câțiva metri deasupra solului, iar sub tine există mereu elemente de siguranţă. Această abordare este potrivită pentru începători, luând în considerare nivelul de experiență și echipament. Dacă eşti în căutare de mănuşi şi alte accesorii, pe https://sportano.ro/ca-arare/imbracaminte-pentru-ca-arare/manu-i-pentru-ca-arare vei descoperi numeroase oferte.

 

Participă la un curs de alpinism dacă îţi doreşti o inițiere formală. Poți opta pentru un curs de începători sau de avansaţi, dacă condiţia fizică îţi permite şi eşti încrezător. Trebuie să ştii că în cazul cursurilor de iniţiere  nu este necesară experiență anterioară, iar acestea încep obicei cu escaladă pe un perete artificial. Sub îndrumarea unui instructor experimentat, vei cunoaște elementele de bază ale alpinismului – poţi vedea numeroase tipuri pe https://sportano.ro/ca-arare/echipament-de-alpinism-de-iarna – , mișcările pe stâncă, echipamentul fundamental, tehnicile de asigurare și securitate. Vei  învăța și cum să gestionezi situațiile după o cădere și să acorzi primul ajutor. Există cursuri disponibile atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece, astfel încât poţi să le alegi pe cele care ţi se potrivesc.  Sezonul rece implică, de obicei, aspecte legate de escaladă pe zăpadă, utilizarea pioletului și a frânghiei, precum și tehnici de prevenire și salvare în caz de accidente de alpinism.

Text sponsorizat