Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

An nu foarte bun pentru stuparii sătmăreni, din cauza îngheţului la flori

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


Cheltuielile apicultorilor au crescut, astfel că mierea se va scumpi

Apicultura este pentru mulţi români un mijloc de subzistenţă, iar pentru alţii, o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. România a ocupat în anii trecuţi locul doi în Europa.

Potrivit informaţiilor oficiale, anul trecut, în România existau identificate 2.353.000 de familii de albine, efective care ne-au plasat pe locul doi în Uniunea Europeană, după Spania, 2.953.000 familii de albine. În ţara noastră, efectivele au fost însă în creştere faţă de 2020, cu 4,7%, de la 2.247.000 familii de albine.

Din păcate, după cum anunţa zilele trecute Ioan Fota, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine – ACA din România, condiţiile meteo nefavorabile, lipsa banilor pentru a asigura hrana necesară iernatului, au făcut să scadă îngrijorător numărul stupilor, chiar după ce unii apicultori au reuşit să readucă stupinele la efectivele anterioar, pe seama înmulţirii. În prezent, după cum spunea preşedintele Fota, în prisăcile româneşti sunt identificaţi puţin peste 1,5 milioane de stupi, la care se adaugă câteva zecii de mii, poate sute de mii care se regăsesc la stuparii de hobby, care deţin pentru destindere şi consum familial, poate între 5 şi 10  familii. Numărul acestora nu s-a cunoscut niciodată şi nu a contat prea mult în statistici.

Potrivit preşedintelui Fota, producţia de miere din acest an va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că, anul acesta, cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus faţă de anul trecut, şi acest lucru se va vedea în preţul mierii. “Legat de preţul mierii, la achiziţii, faţă de anul trecut, culmea a scăzut şi nu există piaţă anul acesta pentru miere. Adică anul acesta se exportă foarte, foarte puţin, iar piaţa internă este blocată pentru că a mai rămas ceva miere şi din anii trecuţi plus că intră miere din Ucraina, necontrolată”, a adăugat el.

În aceste condiţii, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.

Stuparii sătmărenii par mulţumiţi de producţia de miere, chiar dacă este sub aşteptări

Cel puţin peste 30.000 de familii de albine identificate în cadrul stupinelor din judeţul nostru reprezintă o picătură în oceanul naţional. Proprietarii acestor familii de albine sunt reuniţi în mai multe asociaţii, inclusiv în producţie ecologică şi tradiţională.

Din discuţiile avute cu Alin Andreescu (foto), preşedintele ACA Satu Mare, sezonul 2022 nu a fost pentru stuparii sătmăreni unul foarte bun, din diverse motive în unele zone melifere, precum `n cele cu salcâm, au fost flori  distruse de îngheţ, fiind diminuată şi secreţia de nectar. Ceva mai bună s-a dovedit producţia de miere la rapiţă, dar şi la floarea-soarelui. Fără a emite pretenţii, în cazul familiilor bune, unii apicultori sătmăreni au înregistrat producţii  de 40-45 de kilograme de miere marfă pe familie, cu mult sub cantităţile din anii buni. Marea problemă a apicultorilor este valorificarea mierii la preţuri bune. Concurenţa este mare, foarte mare şi pe seama unor importuri din Ucraina şi chiar din China, în vreme ce costurile de producere a mierii au crescut mult în acest an, comparativ cu anii precedenţi. Mierea autohtonă o să aibă un preţ mai mare, comparativ cu cel de până acum.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Astia sunt tot timpul nemultumiti, sunt niste vesnici nemultumiti. Se plang tot timpul si asteapta cu mana intinsa in forma de salut romanesc sa primeasca ajutoare de la stat de parca statul le-ar fi obligat sa practice apicultura !. O productie de 40-45 de kilograme mentionata in articol de miere marfa pe familie puternica/buna ( aprox. 1270 lei/familie albine , cam cu 15 familii isi scot salariul minim pe an ) nici nu le multumeste pe nesatui !!!!. Cu un profit de 15 % o afacere se considera rentabila !. Ca apicultor va pot spune ca cei care nu reusesc sa obtina un profit de cel putin 15 % din apicultura sa se lase de meserie ca nu-i pt. ei !!!. Acestia sunt niste diletanti, NU apicultori si sa nu astepte ajutoare pt. ca NU le merita !!. Ca sa obtineti mai mult trebuie sa invatati/ perfectionati ca sa stiti mai mult. Stiu,…, e mai usor sa va plangeti de mila ca niste curve balneare decat sa va puneti capul la contributie si sa munciti la modul serios si constiincios !!!. Ca si apicultor, am/tin familii puternice de pe urma carora traiesc foarte multumitor si nu ma plang sau astept mila statului !!!. Eu nu v-as da nici un ajutor, trebuie sa cada odata afara DILETANTII profitatori din randul APICULTORILOR constiinciosi si seriosi !!!.
    ( Ce ar fi ca si pescarii sportivi afiliati la AJVPS de unde-si iau permis de pescuit si platesc cotizatii anual sa mearga si sa ceara ajutor de la stat pt. ca n-au prins peste destul din cauza secetei care a redus nivelul apelor din raurile concesionate de AJVPS de la ANPA ???). Cum de unii apicultori pot iar altii nu ???. Nebunie curata !!!.

Lasă un răspuns