Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANAF IȘI ÎNTĂREȘTE CONTROALELE

ANAF impune măsuri drastice pentru combaterea evaziunii fiscale

ANAF impune măsuri drastice pentru combaterea evaziunii fiscale
Un aspect important de clarificat este că banii primiți la nunți și botezuri nu vor fi supuși acestui impozit de 70%.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Începând de astăzi, 1 iulie 2024, impozitul pe veniturile a căror sursă nu a fost identificată crește semnificativ de la 16% la 70%. Această nouă măsură fiscală se aplică deciziilor de impunere emise de organele fiscale de la această dată. Astfel, persoanele aflate sub control fiscal și care primesc decizia de impunere după 1 iulie vor plăti un impozit de 70%.

 

Această măsură vizează în mod special veniturile obținute ilegal sau nedeclarate, cum ar fi cele rezultate din evaziune fiscală. Dacă anumite persoane au făcut averi prin metode nelegale și nu pot justifica proveniența acelor bani, ANAF va aplica acest impozit majorat. Practic, autoritățile fiscale vor merge pe logica: „Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.”

 

 

Astfel, persoanele vizate vor rămâne cu doar 30% din sumele nedeclarate. Specialiștii în fiscalitate susțin că această măsură este una de moralitate, subliniind faptul că „hoțul neprins e negustor cinstit”. Cei care se află în control ar trebui să fie fericiți că rămân cu o parte din bani, deoarece procentul de 30% poate fi încă semnificativ pentru sumele mari obținute ilegal.

 

 

Problema majoră pe care o întâmpină ANAF este incapacitatea de a dovedi în mod direct că banii respectivi au fost obținuți prin evaziune fiscală. De aceea, soluția adoptată a fost acest impozit crescut, menit să penalizeze indirect veniturile nedeclarate. Până acum, cota de 16% a fost aplicată diverselor categorii de persoane, inclusiv doctorilor care au luat șpăgi și artiștilor. Cazurile nu au fost făcute publice din motive ce țin de secretul fiscal.

 

 

 

Un aspect important de clarificat este că banii primiți la nunți și botezuri nu vor fi supuși acestui impozit de 70%. Mulți cititori s-au întrebat dacă ANAF va confisca o parte din sumele primite la astfel de evenimente, mai ales după adoptarea Legii 296/2023. Consultantul fiscal Cornel Grama a explicat că aceste sume sunt identificate și nu se încadrează în categoria veniturilor neidentificate.

 

 

Noua măsură fiscală introdusă de ANAF, care impune un impozit de 70% pe veniturile neidentificate, reflectă o încercare a autorităților de a combate evaziunea fiscală și de a asigura o mai mare corectitudine în sistemul fiscal. Deși controversată, această măsură este considerată necesară pentru a descuraja practicile ilegale și pentru a asigura că statul recuperează o parte din fondurile pierdute prin evaziune.

 

 

Este de așteptat ca această schimbare să aibă un impact semnificativ asupra celor care au obținut venituri nedeclarate, forțându-i să fie mai transparenți în raportările lor financiare. Pe de altă parte, persoanele care obțin venituri în mod legal și le declară corect nu vor fi afectate de această nouă reglementare.

 

CITEȘTE ȘIPonta: Nou sistem de control fiscal, până la jumătatea anului

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Anul trecut, fiecare magistrat de la Judecătoria Satu Mare a rezolvat 885 de cauze

Miercuri, 12 februarie, judecător Claudiu Adrian Zbona – preşedintele Judecătoriei Satu Mare şi judecător Crina Hotca – purtător de cuvânt au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat rezultatele acestei instanţe pe anul trecut precum şi impactul modificărilor legislative survenite în cursul anului 2013 asupra activităţii Judecătoriei Satu Mare.

În 2013, Judecătoria Satu Mare a avut de soluţionat 17.710 cauze, din care au fost soluţionate 14.658, rămânând în stoc 3.052. Anul trecut a scăzut numărul de soluţii pronunţate faţă de anul 2012, cu 3.017.