Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BANII BUGETARILOR

Angajații din Guvern, nemulțumiți că ar putea primi măriri salariale de numai 10%, nu 20%

Angajații din Guvern, nemulțumiți că ar putea primi măriri salariale de numai 10%, nu 20%
Angajaţii din Aparatul de lucru al Guvernului au continuat să-şi manifeste nemulţumirea faţă de majorările salariale avansate de Executiv, printr-un protest al "umbrelelor triste", ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. dar şi printr-un comunicat de presă în care critică propunerea de ordonanţă de urgenţă pusă în transparenţă de Ministerul Muncii, transmis Agerpres de Sindicatul Angajaţilor din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG).

 

Legat de protestul “umbrelelor triste” reprezentanţii SAALG au postat imagini dintr-o zonă a clădirii Guvernului unde au pus mai multe umbrele, având ataşate mesaje de protest prin care anunţă protestul spontan şi prin care cer: “Salarii corecte pentru munca corectă: Fiecare contribuţie merită recunoaştere echitabilă”.

 

Explicațiile sindicaliștilor

 

Liderul SAALG, Noni-Emil Iordache, afirmă în comunicatul de presă transmis Agerpres că proiectul de ordonanţă de urgenţă pus în transparenţă decizională de Ministerul Muncii accentuează “aceeaşi construcţie salarială inechitabilă pentru Aparatul de lucru al Guvernului (Cancelaria Prim-ministrului, Corpul de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului şi Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF, ulterior alăturându-se şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – ANAP) în raport cu alte instituţii, unele chiar subordonate”.
“Măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt de natură să accentueze discrepanţele salariale existente între funcţii similare din administraţia publică centrală, deşi iniţiatorul susţine că intervenţia legislativă are drept scop tocmai înlăturarea acestora.

 

Adâncirea inechităţilor salariale ale personalului din administraţia publică centrală, motivat de faptul că prin prezentul proiect se propune majorarea cu 10% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, pentru întreg personalul din administraţia publică centrală (toate ministerele şi instituţiile publice aflate în subordinea acestora) este vizibilă, deşi în realitate e vorba de o majorare de doar 5%, având în vedere că, potrivit O.U.G. nr. 115/2023, aceeaşi categorie de personal a beneficiat de majorare cu 5% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu luna ianuarie 2024”, se arată în comunicat.

 

Totodată, reprezentanţii SAALG susţin că negocierile cu şeful Cancelariei prim-ministrului şi cu secretarul general al Guvernului s-au încheiat, în 13 mai, cu următorul mesaj: “veţi avea majorare salarială ‘în jur de 15%’, în luna mai, nu iunie. Cei doi miniştri ne-au dat asigurări că vor lupta ca procentul să fie de 15”.
SAALG aduce şi o serie de critici ce ţin de normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative susţinând, între altele, că “este necesar ca pe nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului să fie introduse în calitate de co-iniţiatori/avizatori următoarele instituţii: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

 

“Proiectul de act normativ afişat pe site-ul M.M.M.S.S. nu este însuşit de conducătorul instituţiei, astfel încât nu se poate cunoaşte dacă forma afişată pe site este forma oficială a acestuia sau o simplă formă de lucru “, se mai spune în comunicat.
Alte critici aduse proiectului de OUG se referă la secţiunea a 4-a “Impactul bugetar” din nota de fundamentare. “În nota de fundamentare apare în mod eronat anul 2023 ca an curent; este necesară modificarea corespunzătoare a acestuia. Pe coloana aferentă anului 2024 este introdusă o sumă despre care nu se înţelege dacă este aferentă anului curent (2023, 2024) sau este impactul bugetar estimat pentru anul următor, 2025”, se spune în comunicat.

 

Nu în ultimul rând, reprezentanţii SAALG prezintă şi o serie de observaţii referitoare la proiectul de act normativ, arătând, între altele: “Ca observaţie cu titlu general referitoare la măsurile propuse prin proiectul de act normativ, arătăm că, potrivit Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 80/2023 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 38 alineat (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (denumită în continuare Decizia Î.C.C.J. nr. 80/2023), ‘principiile nediscriminării şi egalităţii pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiaşi categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale'”.

 

În cazul funcționarilor din primăriile din localitățile cu sub 20.000 de locuitori, aceștia au anunțat că vor renunța la acțiunile de protest, dacă guvernul va adopta ordonanța care le majorarează veniturile cu 10% din luna iunie.

 

Și polițiștii amenință cu boicotarea alegerilor

 

Sindicatul național al polițiștilor a transmis, miercuri, că dacă Guvernul nu va majora cu 10% și salariile polițiștilor, aceștia vor boicota „apropiatului scrutin electoral”. „Apreciem că este necesară remedierea situației în cauză, fapt pentru care se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceți și al coaliției de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaționale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%. Pe această cale, vă readucem la cunoștință faptul că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca polițiștii să nu asigure paza secțiilor electorale”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

 

Majorările propuse de Guvern vin în contextul în care executivul deja a amânat o restructurare a cheltuielilor bugetare și măsuri de austeritate pentru sectorul public.
Totodată, în acest moment, Guvernul și Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării care trebuie să reașeze toate salariile din sectorul public.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Proteste amestecate cu planuri pentru prezidențiale

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns