Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aniversare grandioasă de 50 de ani pentru Castelanii din Carei

Aplauze la dezvelirea bustului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sute de membri şi prieteni ai trupei s-au adunat la sărbătoarea de sâmbătă

Aplauze la dezvelirea bustului
Aplauze la dezvelirea bustului

Când s-a anunţat, în iarnă, organizarea aniversării de 50 de ani de existenţă ai formaţiei de muzică uşoară “Castelanii” din Carei, directorul Bogdan Georgescu şi coordonatorul Szucs Jozsef anticipau un eveniment de mare amploare. Aşteptările lor s-au confirmat întocmai sâmbătă, când Castelul Karolyi s-a umplut de oameni veniţi la sărbătoare.

Evenimentul aniversar a început cu un simpozion moderat de Bogdan Georgescu, dedicat istoriei Castelanilor şi personalităţii mentorului lor, profesorul Karacsonyi Peter. După cuvântul introductiv rostit de primarul Eugen Kovacs, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a subliniat, la fel ca antevorbitorul său, importanţa acestui fenomen artistic, spunând că a numărat pe lista de foşti şi actuali membri peste 500 de nume, fiecare dintre aceştia contribuind la impactul Castelanilor ca formaţie muzicală şi simbol al Careiului. George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, a evocat perioada de glorie a Castelanilor şi concurenţa sănătoasă între oamenii de cultură din Satu Mare şi Carei.

A luat apoi cuvântul Zsolt Kerestely, renumit compozitor de muzică uşoară, evocând atât prietenia cu Karacsonyi Peter, cât şi ascensiunea naţională a Castelanilor, la care dânsul a contribuit decisiv prin activitatea sa la TVR în anii ’60-’70 ai secolului trecut.Au mai depănat amintiri Torok Francisc (uneori rimate), Szucs Jozsef, Dorina Marina (fostă solistă a Castelanilor) şi alţi foşti membri. O prezentare documentară realizată de Puiu Bărnuţiu şi prezentată de Adrian Ştefănuţi a purtat asistenţa prin întreaga istorie a formaţiei sărbătorite.

Bustul lui Karacsonyi Peter
Bustul lui Karacsonyi Peter

După mesajul uneia din fiicele profesorului Karacsonyi, prezentat în absenţă, s-a trecut la cele mai importante momente: soţia marelui defunct, Karacsonyi Eniko, a primit din partea primarului, în numele lui Peter, distincţia de Cetăţean de onoare post-mortem, a fost prezentată monografia scrisă de Szucs Jozsef (din păcate nu este încă tipărită) şi a fost dezvelit bustul profesorului Karacsonyi, realizat de sculptorul careian Deak Arpad, o lucrare foarte izbutită, îndelung aplaudată, finanţată de donaţiile foştilor membri ai trupei.

După-amiaza, concertul aniversar a avut loc în două reprezentaţii, la Casa Comunitară Sf. Ladislau. Şi-au dat concursul formaţiile Castelanii de la Centrul Cultural Carei (Castelanii Juniori, Castelanii Mici, Castelanii Pitici şi trupa principală, având-o ca solistă pe Csobot Adel, fostă concurentă la X Factor Ungaria). Spre deliciul tuturor celor prezenţi, au cântat şi Castelani din prima generaţie a trupei: Puiu şi Ica Bărnuţiu, Gabriel Orosz, Liana Pop, Dorina Marina, Tiberiu Şuta şi Somogyi Alexandru. Toţi s-au întâlnit apoi la o masă festivă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. E placut sa citez de CASTELANI, am inceput sa cint dupa ce ma descoperit Péter K. si in virsta de 6 ani am cistigat premiul 3 in Romania!
    dupa acest Erfolg, am cintat la toate spectacolele din tara si TV. Mai tirziu ani si ani cu Liliana, cine isi mai aduce aminte? Probabil nimeni.

    Azio träiesc cu familia in Germania unde sint printre altele als DJ cunoscut.

    Multe salutäri la toti,
    Stefan Hragyel

  2. Îmi cer scuze dar nu citesc regulat IZ. Dacă este aşa este foarte frumos.

    Ceea ce vroiam să spun este că sunt sătul de nulităţile care sunt promovate prin mass media, gen Guţă, Salam sau alţii.

    Pe mine chiar nu mă interesează când îşi pune o “vedetă” silicoane. Mai e puţin şi va fi la modă să îţi pună şi creier.

  3. Este foarte frumos acest lucru, dar poate merita o ştire micuţă, mititică despre marele profesor dr. Bura László care a fost înmormântat sâmbătă. Cred că a făcut ceva, aşa o idee, mult mai mult decât alţii pentru cultura şi istoria sătmăreană.

    Sunt mici cei care nu preţuiesc strămoşii lor. A fost o somitate pentru cultura sătmăreană şi nu de alta şi cetăţean de onoare a oraşului.

Lasă un răspuns