Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Antocienii se regăsesc în strugurii albi şi roşii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Şi strugurii albi conţin antocieni precum cei roşii
Şi strugurii albi conţin antocieni precum cei roşii

 

Un grup de cercetători italieni au evidenţiat faptul că strugurii din care se face vinul alb conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoarea roşie acestei licori. Pigmenţii sunt denumiţi antocieni. Prezenţa acestor pigmenţi explică faptul că adesea vinurile albe păstrate o anumită perioadă primesc tenta rozalie.

După cum menţionează publicaţia Puterea.ro, antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.

Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare.

Echipa de cercetători condusă de Panagiotis Arapitsas a utilizat tehnica intitulată spectrometrie de masă pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit că aceste soiuri conţin antocieni.

“Pe măsură ce vinul se învecheşte, moleculele de antocieni suferă o largă varietate de reacţii pentru a forma compuşi complecşi mai mari, care pot, de asemenea, să contribuie la colorarea în roşu a vinului. Astfel, deşi concentraţia de antocieni dintr-o sticlă de vin va scădea constant, culoarea roşie va persista”, a explicat Andy Brunning.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns