Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Antonescu pune sub semnul întrebării activitatea ANI

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat joi seară că trebuie discutat ”foarte serios” despre activitatea şi utilitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru că sunt mari semne de întrebare referitoare la această instituţie.

“În subiectul ANI (n.r.- dacă este utilă sau nu) nu avem aceeaşi poziţie – noi liberalii şi PSD. Nu e vreun motiv de scandal, dar nu avem o majoritate de 70%. Vom discuta, în Senat cel puţin, activitatea, bugetul ANI, cum se justifică. Pesemne că va fi un scandal, deoarece în ţara asta nimeni nu are dreptul să discute despre activitatea ANI sau altor instituţii, în ţara asta domnul Horia Georgescu poate să meargă şi cu 120 de km prin Bucureşti şi dacă se găseşte vreun amărât de poliţist să-i ia carnetul i se dă NUP într-o oră, dar noi nu avem voie să vedem ce bani se cheltuiesc, cum se cheltuiesc, cu ce rezultat, de ce unii nu sunt niciodată sesizaţi de ANI. Sunt mari semne de întrebare”, a spus Antonescu la Realitatea Tv, citat de Agerpres.

El a adăugat că PSD consideră că ANI trebuie lăsată să funcţioneze şi este mai puţin dispus pentru o dezbatere pe tema necesităţii Agenţiei.

“Noi nu am fost în stare să facem instituţii clare, curate – cum este Parchetul – să funcţioneze normal şi ca să explicăm UE că noi combatem corupţia, nu mai combate Parchetul ca în orice ţară, facem noi un DNA, mai facem şi o ANI, le dăm o vilă frumoasă în centrul oraşului, dăm salarii mari şi facem şi jocuri politice cu ea. Asta e părerea mea, o spun deschis. În numele cetăţenilor care întreabă de ce plătesc aia şi aia o să discutăm foarte serios acest raport (n.r. al activităţii ANI), atât putem face”, a mai spus preşedintele Senatului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. COMUNICAT

    În completarea comunicatelor de presă din datele de 19 august 2013 și 6 septembrie 2013, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de SILAGHI OVIDIU IOAN, ministru al Transporturilor în perioada mai – decembrie 2012, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

    Din Ordonanța de extindere a cercetărilor și începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

    În cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, pentru ca, în schimb, să își exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) pentru ca CNADNR S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene.

    Totodată, la data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

    În demersul său, Silaghi Ovidiu Ioan a fost ajutat de învinuitul Șpan Remus Vasile (detalii în comunicatul nr. 767/VIII/3 din data de 5 septembrie 2013).

    Învinuitului Silaghi Ovidiu Ioan i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

    Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns