Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Antonescu spune că nu i s-a cerut demisia de la şefia PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Şedinţa liberalilor de marţi seara, convocată de urgenţă de Crin Antonescu pentru a pune la punct lucrurile în PNL după ce apăruseră unele voci care îi contestaseră autoritatea în fruntea partidului, a reprezentat un bun prilej pentru a se tranşa anumite conflicte care mocneau.

După ce sala de şedinţă a fost schimbată pe ultima sută de metri, apoi ecranată cu un aparat de bruiaj, membrilor Biroului Politic Naţional li s-a interzis să părăsească sala timp de patru ore cât a durat şedinţa, scrie Gandul.

Prima confruntare în interiorul şedinţei a fost cea între fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi actualul preşedinte Crin Antonescu. Disputa dintre cei doi fusese prefaţată cu o seară înainte de conflictul purtat prin intermediul televiziunilor. Antonescu a atacat dur, spunând că Tăriceanu îşi bate joc de partid atunci când vorbeşte despre un Congres extraordinar, în timp ce Tăriceanu i-a recomandat lui Antonescu să se informeze ce a declarat, caracterizând afirmaţiile liderului PNL ca fiind deplasate. Iritarea lui Antonescu venise şi pe fondul poziţiei lui Tăriceanu, care se exprimase în favoarea menţinerii actualei structuri a Guvernului, ceea ce ar fi făcut imposibilă impunerea lui Klaus Iohannis în Executiv în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne. Mai mult, în plin conflict în USL, premierul Ponta l-a lăudat pe Tăriceanu pentru varianta propusă.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că şedinţa conducerii, Călin Popescu Tăriceanu s-a ridicat în picioare şi i-a făcut mai multe reproşuri lui Crin Antonescu.

„Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic şi am acceptat să ne încalece PSD”, i-a spus Tăriceanu lui Antonescu.

Acesta a continuat atacul, criticându-l pe Antonescu că „ a avut o cloşcă cu pui în braţe, Comisia de Revizuire a Constituţiei, şi a dat-o în bară”. În final, potrivit surselor citate, Tăriceanu i-a spus preşedintelui PNL că în conflictul cu PSD “urmăreşte interesul personal şi nu al partidului”.

Reacţia lui Crin Antonescu nu s-a lăsat aşteptată. Liderul PNL l-a admonestat de faţă cu toţi colegii pe Tăriceanu pentru că a atacat partidul într-un moment delicat, în plină negociere cu PSD.

Pentru a-i arăta că deţine controlul partidului, Antonescu a cerut să fie supusă la vot propunerea lui Tăriceanu prin care structura Guvernului să nu fie modificată. Cei din conducerea PNL au respins varianta lui Tăriceanu şi au girat negocierile purtate de Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că în Biroul Politic al PNL nu s-a cerut demisia sau demiterea sa, iar el a propus, în aceste condiţii, excluderea senatorului Sorin Ilieşiu, pentru a da un semnal că în partid “nu orice nătărău, în orice moment, poate vorbi orice”.

Antonescu a precizat că a întrebat, în BPN, în general dar şi nominal, în cazul câtorva persoane, dacă se pune în discuţie demisia sau retragerea sa din fruntea PNL, constatând că nu s-a solicitat aşa ceva.

“În această discuţie, politic interesantă, am întrebat foarte deschis dacă cineva pune în discuţie o eventuală demisie, o eventuală retragere a mea ca preşedinte din fruntea partidului, pentru că procedurile pentru un Congres sunt mai greoaie. Eu am fost gata întotdeauna de a da curs oricărei solicitări pentru un Congres extraordinar. Am organizat vreo două dacă îmi aduc bine aminte, doar-doar. Am fost dispus şi acum să dau curs, să procedăm la un vot de încredere şi aşa mai departe. Am întrebat explicit pe toată lumea şi chiar nominal câteva persoane. Nu s-a solicitat aşa ceva”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.

El a spus că, în consecinţă, a solicitat el aprobarea propunerii de excludere din partid a senatorului Ilieşiu, propunere care a fost adoptată cu 67 de voturi “pentru”, două voturi “împtorivă” şi trei abţineri şi va fi înaintătă cu proxima ocazie Delegaţiei Permanente spre validare.

“Atunci, în consecinţa acestui lucru, am solicitat eu propunerea pentru excludere – pentru că Biroul face doar propunerea – domnului senator Ilieşiu pentru a da un semnal foarte clar că PNL nu este o sală de aşteptare unde poposesc unii senatori sau deputaţi, că PNL este un partid liber, dar organizat, e un partid liberal în care nu orice nătărău, în orice moment, poate vorbi orice”, a spus Antonescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns