Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul trecut, 3.884 de sătmăreni au primit ajutor social

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La prezentarea raportului de activitate pe anul 2012
La prezentarea raportului de activitate pe anul 2012

În vreme ce numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut faţă de 2011, absenţele nemotivate ale copiilor au dus la scăderea beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei

 Vineri, 1 februarie 2013, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare (AJPIS) a avut loc prezentarea bilanţului activităţii instituţiei pe anul 2012, făcându-se o comparaţie cu tot ceea ce înseamnă domeniul administrării şi plăţii beneficiilor de asistenţă socială, susţinere de programe de servicii sociale, inspecţie socială cu anul anterior, 2011.

Raportul de activitate pe anul trecut a fost prezentat de directorul AJPIS Satu Mare, Vartolomeu Bartoş. La eveniment a participat alături de specialişti din cadrul instituţiei, Sorin Martin Vereş – director de cabinet al prefectului judeţului Satu Mare.

 

Reprezentantul Instituţiei Prefectului a reiterat la finele prezentării câteva din prevederile incluse în programul de guvernare care privesc asistenţa socială. Potrivit directorului Vartolomeu Bartoş, agenţia sătmăreană funcţionează la ora actuală cu 82% din posturile alocate, în condiţiile în care în grilă are 29 de posturi, iar cinci sunt libere. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială are ca activitate de bază, 60-65% din tot ceea ce face, administrarea, gestionarea şi plata beneficiilor de asistenţă socială, respectiv susţinerea programelor de servicii sociale. Analizând numărul de beneficiari şi nivelul plăţilor făcute de instituţie anul trecut în comparaţie cu 2011 pentru alocaţii, ajutoare, indemnizaţii şi subvenţii, reprezentanţii AJPIS prezintă următoarele concluzii<

 

Scăderi la numărul de dosare

 

În 2012, în judeţul Satu Mare au fost 69.174 de beneficiari ai alocaţiei de stat pentru copii, beneficiari existenţi în plată la finele anului, cu 1.895 mai puţini ca în 2011. În judeţ, în 31 decembrie 2012, erau 5.213 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, cu 1.013 mai puţini ca în 2011. Potrivit directorului Vartolomeu Bartoş, scăderea numărului de beneficiari ai acestei forme de sprijin se datorează în cea mai mare parte absenţelor nemotivate înregistrate în decursul unui semestru de copiii din familiile beneficiare. Faţă de 2011, anul trecut a scăzut şi numărul beneficiarilor de indemnizaţii pentru creşterea copilului de la 3.356 la 2.918. Din total, 330 de părinţi au ales să primească indemnizaţia pe doi ani. 21 de părinţi au cerut stimulentul de creştere a copilului, iar 257, cu 205 mai mulţi ca în 2011, stimulentul de inserţie.

 

Mai mulţi beneficiari de ajutor social

 

În 2012 a crescut numărul beneficiarilor de ajutor social de la 3.553 în 2011 la 3.884. A crescut şi numărul beneficiarilor de indemnizaţii lunare de hrană pentru cei bolnavi de HIV de la 15 la 16. S-au înregistrat scăderi la capitolul ajutoare de încălzire. 3.204 sătmăreni au primit anul trecut bani pentru încălzirea locuinţei cu gaz, cu 758 mai puţini ca în 2011, respectiv 8.430 pentru încălzirea locuinţei cu lemne, faţă de 8.767 în 2011. În total, plăţile efectuate anul trecut, ajutoare directe plătite de AJPIS, drepturi stabilite de agenţie, s-au ridicat la peste 93,7 milioane lei, cu 7,4 milioane lei mai puţin ca în 2011. La această sumă totală se adaugă total viramente prestaţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (peste 35 de milioane) şi totalul plăţilor subvenţiilor (peste 555 de mii de lei). În total, plăţile efectuate pe anul trecut sunt de peste 129 milioane lei, adică peste 30 de milioane de euro. Tot anul trecut s-au emis 35.219 decizii, toate drepturile fiind date pe bază de astfel de documente, iar potrivit directorului, volumul de muncă a fost unul foarte mare.

 

42 de furnizori de servicii sociale acreditaţi

 

Sătmărenii au fost mai receptivi anul trecut şi la rolul formularelor europene în ceea ce priveşte securitatea socială a lucrătorilor migranţi. Potrivit raportului de activitate, agenţia a soluţionat 747 de formulare europene, cu 147 mai multe ca în 2011. La finele anului trecut, în judeţ erau 42 de furnizori de servicii sociale acreditaţi, cu şase mai mulţi decât în 2011.

 

Doi inspectori sociali verifică dacă se respectă legea în tot judeţul

 

Începând cu 2012, AJPIS Satu Mare are o activitate nouă, şi anume partea de inspecţie socială. La acest capitol, doi inspectori sociali se ocupă de verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale cu privire la stabilirea, acordarea şi promovarea drepturilor sociale, controlează, evaluează şi monitorizează dacă sunt îndeplinite condiţiile de furnizorii de servicii sociale etc. Inspectorul social Cristian Sălăjan ne-a informat că în 2012 au fost mai puţine dosare cu nereguli ca în 2011 la primăriile din judeţ. S-au derulat mai multe campanii de control la toate primăriile din judeţ, fiind verificate prin sondaj dosare de ajutor social, de alocaţie pentru susţinerea familiei, indemnizaţia pentru creşterea copilului, ajutor de încălzire.

 

 Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in format pdf (abonament online)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns