Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul trecut, DGASPC Satu Mare a instrumentat 480 de cazuri de abuz asupra copilului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mariana Dragoș - director DGASPC Satu Mare
Mariana Dragoș – director DGASPC Satu Mare

În ultima perioadă, în România ies la iveală cazuri şocante. De la cel de la Caracal încoace totul pare să nu se mai oprească, iar situaţiile cu fetiţe minore supuse abuzurilor sexuale de către adulţi ce ar trebui să le ocrotească, chiar de către oameni ai legii, sunt la ordinea zilei.

Numai în ultimele trei zile suntem bombardaţi din toate colţurile ţării de veşti precum: fiică vitregă violată de Bogdan Drăghici, preşedintele Alianţei Tăticilor din România T.A.T.A., cazul din Capitală, fată de 12 ani din Vaslui violată de asistentul maternal, două fetiţe agresate sexual de un poliţist din Sibiu. Un caz mai halucinant ca altul, am putea spune. Ce se întâmplă în ţară? Cât de mulţi oameni bolnavi sunt?

 

Anul trecut, DGASPC Satu Mare a instrumentat 480 de cazuri de abuz asupra copilului

Aceste cazuri ne prezintă o realitate îngrijorătoare. Un fenomen. Există la nivel naţional atât instituţii publice, cât şi asociaţii şi ONG-uri care joacă un rol important în protejarea copiilor de abuzuri (cum sunt DGASPC-urile, Asociaţia Telefonul Copilului etc). De orice fel. Am deschis raportul de activitate al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, care din anul 2006 a înfiinţat Serviciul de Intervenţie pentru Situaţii de Abuz, violenţă în familie, trafic şi alte situaţii de urgenţă în domeniul asistenţei sociale. Acest serviciu soluţionează toate sesizările referitoare la copiii abuzaţi, neglijaţi, traficaţi, exploataţi şi victime ale violenţei în familie. În subordinea lui se află Centru de Asistenţă şi Intervenţie pentru Victimele Traficului de Persoane, Abuzului, Neglijării, Exploatării “Andrei”, Telefonul Copilului 0261.983 şi Centrul Maternal Lorena. Numai în cursul anului trecut, Serviciul a intervenit în 480 de cazuri la nivel de judeţ. În 67 de situaţii, a fost necesară instituirea măsurii plasamentului în regim de urgenţă pentru copilul victimă.

33 de copii abuzaţi sexual, 4 exploataţi sexual, 42 cazuri de abuz psihic şi 221 cazuri de neglijare

Practic, s-a intervenit în 480 de cazuri în judeţ. Studiind raportul, observăm că au fost 42 de cazuri de copii abuzaţi fizic, 9 situaţii în care copiii au fost abuzaţi psihic, 33 de copii abuzaţi sexual. Serviciul de intervenţie în situaţii de abuz din cadrul DGASPC Satu Mare a mai intervenit în 2018 în 221 de cazuri de neglijare, 10 cazuri de violenţă în familie, tot zece de abandon şi patru cazuri de exploatare sexuală.

Tot anul trecut, la Telefonul Copilului 0261.983 au fost semnalate 12 cazuri. La acest număr se poate apela permanent, 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Este gratuit şi sătmărenii chiar sunt rugaţi să apeleze acest număr pentru a sesiza orice situaţie de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor.

Comportamentele abuzive asupra copiilor trec nu doar neobservate, dar mai ales neraportate

Acestea sunt doar câteva cifre. Aşa cum notează Organizaţia Salvaţi Copiii România pe pagina sa, de foarte multe ori comportamentele abuzive asupra copiilor trec nu doar neobservate, dar mai ales neraportate. Tocmai din acest motiv, e bine de reţinut că orice persoană are responsabilitatea de a sesiza o situaţie abuzivă la care e martor. Specialiştii spun că sunt mulţi paşi ce trebuie făcuţi şi totul porneşte de la toleranţa socială care încă în România de azi e ridicată faţă de violenţa împotriva copiilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns