Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul trecut, doar 20 de studenti s-au apucat de afaceri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei au pus pe picioare firme de comert, publicitate, tranzactii, design etc.

Chiar daca beneficiaza de mai multe facilitati, putini studenti maramureseni s-au incumetat sa-si deschida firme anul trecut. Astfel, in perioada ianuarie-decembrie 2010, au fost inregistrate doar 20 societati ai caror patroni sunt studenti, ne-a declarat Doru Alexandru Lazar, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Maramures.

Ce domenii au atacat tinerii? Dintre cele mai diverse< de la lucrari de tamplarie la comert, de la baruri la activitati de realizare de software la comanda. Studentii s-au apucat si de comert, publicitate, de activitati de intermediere a tranzactiilor comericale, design specializat, consultanta in domeniul relatiilor publice. Mai mult chiar, au pus pe picioare afaceri in domeniul fabricarii painii si a prajiturilor.

De la inceputul anului si pana acum inca doi tineri care urmeaza studii superioare s-au apucat de afaceri. Unul si-a propus sa desfasoare activitati de consultanta pentru afaceri si management, iar la doilea s-a gandit sa “atace” domeniul coafura si alte activitati de infrumusetare. Ar mai fi de precizat ca daca seniorii au inchis sute de firme anul trecut, tinerii nu s-au lasat doborati de greutati si au mers mai departe, sperand ca vor veni si vremuri mai bune. O singura societate infiintata de studenti anul trecut si-a inchis portile.

Scutiri de la plata taxelor si tarifelor

Potrivit prevederilor HG nr. 166/2003, studentii care doresc sa infiinteze o afacere proprie beneficiaza de mai multe scutiri de la plata taxelor si tarifelor. Astfel, ei nu mai trebuie sa achite tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de ORC, taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare, cele pentru autorizare,  taxele si tarifele pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent. Tinerii studenti sunt scutiti si de sumele necesare publicarii, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului. Tot pentru ei a fost sistata si taxa de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie. Nu fac obiectul facilitatilor fiscale prevazute de HG nr. 166/2003 taxa de verificare si rezervare de firma si emblema.

Pentru a beneficia de aceste facilitati, studentul care infiinteaza o afacere proprie trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Ei trebuie sa urmeze cursurile unei forme de invatamant superior la o institutie de invatamant acreditata. In plus, trebuie sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii. Pentru acordarea facilitatilor mai sus enumerate, varsta maxima a studentilor trebuie sa fie de 30 de ani, a mai mentionat directorul ORC Maramures. Indeplinirea acestor conditii legale trebuie sa fie atestata printr-un act doveditor emis de institutia de invatamant superior acreditata al carei student este solicitantul. Trebuie stiut ca aceste facilitati fiscale se acorda o singura data si pentru constituirea unei singure firme, individual sau impreuna cu alti studenti care indeplinesc conditiile legale mentionate mai sus.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns