Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul trecut, în țara noastră a crescut ușor gradul de acoperire cu asigurare obligatorie a locuinţei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Gradul de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinţei a înregistrat o uşoară creştere în 2020, 1,75 milioane de locuinţe fiind asigurate printr-o poliţă PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei) la finalul anului trecut, conform unui comunicat al PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.
“2020 a fost un an special în care priorităţile şi stilul de viaţă s-au schimbat pentru mare parte dintre români. Locuinţele au devenit mai importante ca oricând în contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse. La nivelul pieţei de asigurări, acest lucru s-a tradus printr-o uşoară creştere a gradului de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinţei.

Maramureș și Bucovina, regiunile cel mai slab acoperite de asigurare

1.753.520 de locuinţe erau asigurate printr-o poliţă PAD la finalul anului 2020, gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019. Creşterea numărului de poliţe PAD încheiate în 2020 s-a resimţit şi la nivelul asigurărilor facultative de locuinţă, numărul acestora crescând şi el uşor”, se spune în comunicat.
75% dintre poliţele PAD active au fost încheiate în mediul urban şi 25% în mediul rural. În funcţie de tipul locuinţei, 94,7% dintre poliţele PAD au fost încheiate pentru cele de tip A şi 5,3% pentru cele de tip B.
Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, în continuare, Transilvania (21% din totalul poliţelor), Bucureşti (20%) şi Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire este în Bucovina (3%), Maramureş (3%), Crişana (4%) şi Dobrogea (4%).
Un semnal pozitiv este dat de primării cum sunt cele ale Braşovului, Aradului şi, recent, a comunei Pantelimon, care a anunţat că de la jumătatea anului va face controale pentru a verifica încheierea asigurării obligatorii a locuinţei. Prin implicarea autorităţilor, cresc semnificativ şansele ca numărul locuinţelor asigurate să fie tot mai mare.

Și componenta de daune a înregistrat o uşoară creştere, PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale achitând anul trecut despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, faţă de 5,35 milioane de lei în 2019. În continuare, inundaţiile au provocat cele mai mari daune, ducând la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei şi cutremurul, cu 128,096 lei.

PAID România susţine proiecte ale unor entităţi precum ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate şi Fundaţia Comunitară Bucureşti, având convingerea că este esenţială investiţia în informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei în eventualitatea producerii unui dezastru de proporţii, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977.
De asemenea, începând cu luna martie, PAID are un site nou.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă. PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României; cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns