Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dezbaterile intense pe marginea declaratiilor de miercuri ale presedintelui vor continua multa vreme dintr-un motiv simplu: e vorba de bani si de responsabilitate. Pe de o parte Traian Basescu s-a aratat suparat pe guvern pentru ca a majorat TVA-ul, pe de alta parte spunea cu multa convingere ca totul trebuie impozitat, de la pensii la ajutoare pentru copii. Probabil ca asa incepe restructurarea statului, de jos in sus. Parlamentarii nu mai prezinta un interes aparte. E o faza depasita atacarea Parlamentului.
Cu parerile de natura fiscala ale presedintelui poti sau nu sa fii de acord. Dar cu faptul ca toti cei 22 de milioane de cetateni sunt responsabili de situatia in care se afla tara nu poti fi de acord decat in sens figurat. Alesii, in frunte cu seful statului, autoritatile locale si centrale, guvernul si sefii de institutii, acestia sunt responsabili de tot ce se intampla. Bun sau rau, primul ministru poarta povara responsabilitatii, nu taranul, nu muncitorul. Nici macar guvernatorul Bancii Nationale nu raspunde in aceeasi masura ca presedintele de binele sau raul tarii.
Cam la ce se gandea Traian Basescu cand vorbea despre repsonsabilitatea generala? Rapunsul trebuie cautat in discutiile sale cu moldovenii inundati. Pe una dintre reprezentantele poporului a facut-o mincinoasa. Deci poporul este mincinos. Altei femei, cadru didactic, i-a spus ca merita sa i se taie salariul pentru ca asta e calitatea invatamantului. Pe un taran care nu si-a tencuit casa l-a facut sa inteleaga ca este un puturos. In sfarsit, dupa zilele de excursie prin tara innamolita, seful statului s-a convins ca poporul nu este perfect. Toti asteapta sa le dea statul de toate, de la pensii si ajutoare la scutiri de impozite si taxe. Cum sa nu fie furios presedintele? Dupa sase ani constata si ca poporul, in general, este nerecunoscator. Cum sa nu-i pui la plata?
Daca o luam de buna afirmatia presedintelui despre nevoia de a impozita tot inseamna ca de anul viitor vom avea un stat mai bogat, dar o populatie mai saraca. Pe de alta parte banii incasati in plus vor consolida institutiile.
Premierul Boc nu s-a lasat mai prejos. In aceeasi zi a anuntat reduceri drastice la nivelul guvernului. Se reduce cu 50% numarul subprefectilor, de la 2 la 1. Se reduce numarul secretarilor de stat. Aici, probabil de la 3 la 2 pe fiecare minister. Nu e mare lucru, dar se da un semnal pozitiv.
In discursurile celor doi demnitari se pot depista si nuante demagogice, dar pe fond au dreptate. Cu toate acestea, prin declaratiile lor nu au facut decat sa dea apa la moara tuturor celor care nu cred ca parteneriatul Basescu-Boc este benefic pentru tara. Ce argumente pot aduce ca nu este asa? Statistic, guvernul Boc nu marcheaza nici un punct peste celelalte guverne. Totul a scazut, senzatia de insecuritate sociala s-a generalizat. Oamenii si-au pierdut increderea in viitor, Potrivit unui sondaj 75% dintre cetateni considera ca o vor duce mai rau in viitor. Asta cam spune tot despre actuala guvernare. Ceea ce nu inseamna ca altii ar fi putut face mai mult. O coalitie PSD-PNL-UDMR ar fi mai eficienta? Pe ce sa ne bazam?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns