Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aparitii editoriale maramuresene. Astazi, volumele lui Bogdan Groza si Marian Nicolae Tomi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=4129]

“Evadarile unui poet domestic”, de Bogdan Nicolae Groza si60 de psalmi“, de Marian Nicolae Tomi


“Evadarile unui poet domestic”, de Bogdan Nicolae Groza

Tanarul poet baimarean Bogdan Nicolae Groza este la a doua sa carte de poezie, dupa “Pasarea din Tample” aparut in 2006 la Editura clujeana “Grinta”. Volumul de fata, cu un titlu incitant, in buna maniera a douamiistilor “Evadarile unui poet domestic” a aparut anul trecut tot la Editura “Grinta” si beneficiaza de sprijinul revistei “Singur” din Targoviste, al carui fondator este maramureseanul Stefan Doru Dancus.

Autorul s-a impus in ochii exigenti ai criticii literare tinere inca de la primul volum, dovada cronicile aparute si primirea Premiului Cartile Anului la manifestarile Sarbatorii Castanelor. Si in primul volum, si in cel de-al doilea, poetul se distinge prin recursul la un limbaj nesofisticat, neincorsetat de dogme literare, vrand si, de multe ori reuseste, sa aduca un suflu nou abordarii realului din perspectiva unei ideatici si a unui limbaj ce se vrea nou, original, epatand prin frazeologii voit iconclaste, uneori de un patetism ce da bine tineretii care vrea sa se descopere pe sine cat mai repede: “ce faci moarte cu atata viata in jur?/ cum te ascunzi, cum o ascunzi/ cum te folosesti de ea in intunericul de afara?/ unde este painea de scrasnirea dintilor/ chireit intr-un colt al camerei/ sfidez amortiri dureroase/ doar usile si peretii sufocati/ stau in pozitia de drepti/ asteptand ordin sa ma arunce afara/ ridic fruntea dincolo de rataciri si strig/ ce faci moarte cu atata viata in jur…” Volumul este structurat pe trei cicluri asemanatoare ca demers liric intre ele: “Viata in depasire”, “Evadarile unui poet domestic”, “Interioare cu semne”. Poetul se inscrie indiscutabil in linia noua a liricii maramuresene, cu un discurs metaforic credibil, ceea ce ne da speranta in aparitia unei voci singulare in viitor.

Marian Nicolae Tomi, la varsta de… 60 de psalmi

Tot la Editura “Grinta”, prolificul poet si prozator din Viseu de Sus, Marian Nicolae Tomi a publicat anul acesta volumul de poeme “60 de psalmi”, prilejuit de implinirea a 60 de ani de viata, pe care i-a implinit autorul. Membru al Uniunii Scriitorilor, M.N. Tomi, a publicat pana in prezent o “traista” de carti, unele mai reusite decat altele, penduland intre stiluri si forme frazeologice diferite, cautandu-se, ca orice literat autentic, in ochiul adanc al meandrelor vietii, pe care le subsumeaza cu brio in plan litera. De la “Tripticul mielului pasnic” la “Despre supliciile perfecte”, de la “Nostagii intermediare”, pana la cartile scrise in stil japonez haiku, ce i-au adus in 2003 si un important premiu literar. Grav uneori, ironic, tandru alteori, el ramane poetul care abordeaza cu bonomie marile teme literare, “vazand” idei si in orice manifestare a vietii, fie ea frusta, fada sau care presupune la meditatie: “E ora inchiderii/ si acum se aprind stravechile opaite-n locanta/ pescarusii la panda/ ca la o comanda secreta/ intrau si ieseau pe lucarne tipand/ Pescari si mineri negri/ pana in zori/ beau fara sa observe pescarusii negri/ toti sunt beti si nici lumina diurna/ nu-i mai poate opri/ sa intre in mine/ negri pescari si/ mineri sunt praf/ una cu drumul fara sfarsit/ negri pescarusi ies la lumina din zori/ si se pierd in soare/ E ora inchiderii”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns