Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

APM Maramures recunoaste oficial ca Baia Mare este un oras super poluat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproape 20.000 tone de poluanti au fost emise in atmosfera judetului

[slideshow id=3170]

Agentia pentu Protectia Mediului Maramures si-a prezentat bilantul pe anul 2009. Nu putem vorbi de un bilant intarziat pentru ca in acest domeniu centralizarea datelor dureaza mult mai mult, o buna parte dintre ele fiind prelucrate la nivel central. Calitatea factorilor de mediu a fost urmarita atent in scopul prevenirii accidentelor cu impact asupra starii de sanatate a populatiei si contaminarii ireversibile a mediului, pentru supravegherea zonelor cu potential risc ecologic.

Calitatea aerului in zona Baia Mare si in judet a fost monitorizata continuu prin cele 3 retele gestionate de APM Maramures. Reteaua de statii automate compusa din 5 statii a functionat in conditii bune, datele fiind validate zilnic de catre personalul de specialitate. Au fost prelevate in statiile din reteaua automata de monitorizare 1.605 probe si s-au determinat in laborator 5.481 indicatori. Calitatea aerului in Baia Mare a fost critica la indicatorii dioxid de sulf si pulberi in suspensie, unde s-au inregistrat frecvent depasiri ale valorilor limita. Depasirile cele mai frecvente la dioxid de sulf au fost inregistrate incepand cu luna aprilie, cand a fost reluata activitatea la SC Romplumb, dupa o perioada de 8 luni, timp in care a fost implementat un amplu program de retehnologizare. Avand in vedere desele depasiri (circa 100) ale celor doi indicatori fata de limitele admise de legislatia in vigoare, APM a luat decizia elaborarii Programului integrat de gestionare a calitatii aerului in aglomerarea Baia Mare. Conform Ordinului nr. 184/2009, incepand cu 1 decembrie a fost constituita Comisia Tehnica pentru elaborarea Programului integrat care va include indicatorii dioxid de sulf, pulberi in suspensie, dar si plumb, daca se vor constatat depasiri ale acestuia.

Emisii importante de poluanti in atmosfera

La nivelul judetului a fost elaborat inventarul de emisii, rezultand, prin estimare urmatoarele cantitati de poluantii in atmosfera: 485 tone de bioxid de carbon, 6.677 tone de poluanti acidifianti, 1.795 tone de substante nemetanice, 1.125 tone de pulberi si 2,15 tone de metale (plumb, cupru, zinc, nichel, seleniu, crom etc). Cantitatea totala de emisii de plumb este de 1,4 tone si provine in cea mai mare parte (96%) din productia de plumb primar. Toate aceste noxe provin din diferite sectoare de activitate: trafic rutier, industrie, utilizarea solventilor, emisii din arderea lemnului, distibutia carburantilor, zootehnie, agricultura etc. Frecventa de depasire a concentratiei maxime admise zilnica pentru indicatorul plumb din pulberi totale in suspensie a fost de 22%. Nivelul concentratiilor de plumb si cadmiu este determinat si de conditiile meteorologice specifice depresiunii Baia Mare, caracterizate prin calm atmosferic pe lunga perioada de timp, total nefavorabile dispersiei. Nu trebuie neglijata nici poluarea istorica a solului, care poate produce cresterea sporadica a concentratiei acestor metale in aer, prin antrenarea prafului.

Am putea avea probleme deosebite

Cele 5 statii de monitorizare a calitatii aerului din Baia Mare au inregistrat depasiri ale valorilor limita. La dioxid de sulf au fost 42 depasiri, iar la indicatorul plumb 58. Cele mai multe depasiri s-au inregistrat la Statia nr. 2, ca urmare a efectului de dispersie a cosului de 120 metri inaltime de la Romplumb si a curentilor de vant ce bat preferential mare parte din timp dinspre acest cos catre partea centrala a municipiului Baia Mare. Angela Michnea, sef serviciu in cadrul APM Maramures, a prezentat un raport stufos despre activitatea institutiei, in fata Colegiului Prefectural. “Monitorizarea calitatii aerului prin statiile automate a pus in evidenta problemele privind calitatea aerului in Baia Mare, raportat la cerintele legislatiei in vigoare. S-au inregistrat depasiri ale concentratiei medii orare si ale concentratiei medii zilnice la dioxid de sulf si pulberi in suspensie. Aceasta este o problema acuta care poate aduce deservicii grave Romaniei in comunitatea europeana. Daca in anul acesta calitatea aerulul nu se va imbunatati, Uniunea Europeana, in conformitate cu legislatia in vigoare, ar putea sa declanseze procedura de a ne actiona in instanta pentru ca depasirea concentratiilor de poluanti in atmosfera este considerata infractiune. Comisia Europeana ne poate aplica penalitati drastice pentru nerespectarea prevederilor directivelor sale in privinta protectiei mediului inconjurator”, a spus Angela Michnea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns