Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Arme de luptă din Basarabia, la Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Colecţionarul moldovean Petru Costin a adus la Satu Mare 1.200 de piese

La Muzeul Judeţean Satu Mare a fost vernisată miercuri expoziţia “Din istoria Basarabiei. Arme de luptă corp la corp”, a colecţionarului moldovean Petru Costin. Impresionantă prin amploare (colecţia cuprinde 1200 de piese) dar şi prin valoarea obiectelor prezentate, expoziţia este una care va stârni cu siguranţă interesul publicului sătmărean.  

Armele albe expuse datează din perioade diferite precum neolitic, epoca bronzului, evul mediu şi se întinde până în zilele noastre.
Cele mai vechi piese au peste 6000 de ani, printre care se numără o spadă scitică de fier datată secolul III î. Hr.  Mai găsim apoi expuse săgeţi, vârfuri de săgeţi, săgeţi cu orificiu pentru provocarea incendiilor, securi, buzdugane, topoare de piatră şi de silex, cătuşe, tesle, ciocane, spade, baionete, stilete, cuţite dar şi obiecte de harnaşament.
Fiecare exponat are o poveste în spate pe care colecţionarul Petru Costin o spune celor care vor să o asculte. Nu este doar un colecţionar ci pasiunea lui merge mult mai adânc devenind restaurator al acestor obiecte pe care le întreţine cu migală şi răbdare. Pentru acesta studiază mult şi este în legătură cu istorici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume dar şi cu alţi colecţionari.

Petru Costin deţine alte 24 de colecţii interesante

Acesta este colonel în Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi deţine 24 de colecţii printre care una de drapele, uniforme militare, caschete militare, monezi etc. Domnia sa este de altfel şi fondator al muzeului de istorie al Serviciului Vamal din Moldova.
Pasionat de istorie, Petru Costin a adunat de-a lungul a 40 de ani, un tezaur catalogat ca fiind cea mai mare colecţie personală din spaţiul românesc.
Cunoscut în întreaga Europă acesta a expus în Ungaria, Polonia, Rusia şi este invitat să expună în perioada următoare în Franţa şi Belgia.
Înainte de a ajunge la Satu Mare, expoziţia de arme albe a poposit în muzeul de istorie din Bârlad dar şi la Muzeul Unirii din Alba Iulia, unde a fost văzută de specialiştii de la Muzeul de istorie care au făcut invitaţia de a fi prezentată şi la Satu Mare. Sperăm ca prin aceste rânduri să vă fi trezit interesul de a vizita acestă expoziţie de excepţie care este o adevărată lecţie de istorie pentru elevi, studenţi dar şi pentru publicul larg dornic de a vedea apariţia şi evoluţia primele forme ale armelor albe.
Expoziţia va fi deschisă până pe 19 aprilie astfel că aveţi timp suficient pentru a-i trece pragul şi cu siguranţă veţi fi mai îmbogăţiţi vizionând-o.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Festivalul de Muzică de Cameră SoNoRo

Asculta acest articol Bursierii programului “Sonoro Interferenţe”, alături de violoncelistul Björg Lewis, pianista Diana Ketler, violonistul Andrej Bielow şi violistul