Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Asistentii sociali din primarii, chemati la dialog de subprefectul Gyöngyike Böndi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cei prezenti s-au plans de volumul mare de munca pe care il au

[slideshow id=5153]

Subprefectul Gyöngyike Böndi i-a chemat joi la discutii pe toti asistentii sociali din cadrul unitatilor administrativ teritoriale. Aceasta a dorit sa afle care sunt problemele existente pe acest segment in teritoriu si mai ales daca asistentii sociali au posibilitatea sa se ocupe in mod special de copiii aflati in dificultate. Angajatii primariilor s-au plans ca din nefericire sunt foarte putini specialisti care se ocupa de problemele sociale si mai ale de volumul mare de munca pe care il au.

Printr-o adresa primita de la Ministerul Muncii s-a cerut tuturor reprezentantilor Prefecturii sa organizeze intalniri cu asistentii sociali din primarii pentru a se sti exact care sunt atributiile pe care acestia le au. Subprefectul  Gyöngyike Böndi a pus accent pe protectia copiilor avand in vedere ca mare parte a parintilor plecati la munca in strainatate isi lasa copiii in grija rudelor, in cel mai fericit caz, sau chiar a unor vecini sau altor persoane pe care ii cunosc foarte putin. Iar de aici pornesc adevarate drame. “Sunt intalnite probleme nu numai in familiile de etnie rroma. Mare parte a parintilor plecati sa lucreze in strainatate nu mai stiu ce fac acasa copii lor. Se limiteaza la a trimite bani celor care ii cresc. Dar cred ca cea mai importanta este partea afectiva. Copiii sunt dezorientati si o apuca pe cai gresite. Ma intereseaza daca aveti posibilitatea sa le faceti vizite al domiciliu, sa va interesati concret, la fata locului, de soarta acestor copii, care treptat se transforma in adolescenti si dupa aceea in adulti. Numai ca pornesc cu stangul in viata, din cauza lipsei afectiunii pe care nu o primesc din partea propriilor parinti”, a punctat subprefectul de Maramures.

Tinerii de 15-16 ani renunta la scoala pentru a merge la munca

Asistentii sociali i-au spus subprefectei ca isi doresc sa aloce mai mult timp consilierii familiilor aflate in impas, dar din pacate volumul de munca este foarte mare. “Este perioada de iarna si ne ocupam si de solicitarile pentru ajutorul de incalzire a locuintelor, acum incepe recensamantul, unii dintre noi trebuie sa faca si acest lucru. La Viseu de Sus avem un real sprijin pe segmentul social din partea Fundatiei HHC Romania, dar ne-am confruntat cu situatii in care am cerut de nenumarate ori ajutor Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, dar nu l-am primit decat dupa nenumarate insistente. Si atunci dupa ce copiii unei familii au ajuns in strada. Primarul se implica in rezolvarea acestor cazuri”, a spus Ioan Ciolpan, asistent social din Viseu de Sus.

De asemenea, asistentii sociali spun ca, din pacate, unele familii copiaza stilul occidental. Tinerii de 15-16 ani incep sa lucreze, dar daca in strainatate acestia isi continua studiile la noi acestia abandoneaza scoala pentru a  putea sa se intretina si sa devina independenti. Subprefectul i-a sfatuit pe cei prezenti sa fie foarte atenti si acolo unde in familii se consuma alcool, pentru ca tot copilul are de suferit de cele mai multe ori.

“Micutii nu pot protesta si sunt luati la bataie de catre adulti din cine stie ce motive”, sustine Böndi. Subprefectul considera oportun ca asistentii sociali sa colaboreze cu toate asociatiile si fundatiile care au ca activitate segmentul social, cu medicul de familie, dar si cu reprezentantii scolilor pentru a reusi sa ofere copiilor un climat adecvat in care sa creasca si sa se formeze. Mai mult, sa incerce sa le ofere momente speciale acestora, avand in vedere ca se apropie Sfintele Sarbatori de Craciun.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns