Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Asociatia Autism Baia Mare a marcat doi ani de existenta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Daca la inceput au fost opt membri fondatori, in prezent sunt 40

[slideshow id=4905]

Au reusit sa treaca mai departe de durerea pe care au simtit-o in momentul in care medicii i-au diagnosticat pe copiii lor cu autism. Si-au propus sa treaca de orice bariera pentru a  reusi sa le apere drepturile, pentru a avea acces la educatie, la sanatate, si mai ales pentru a-i ajuta sa devina tineri, adolescenti si nu in cele din urma oameni, la fel ca noi toti. Vorbim despre parintii din judetul nostru, care au in grija un copil cu autism.

Daca la inceput au fost doar opt membri fondatori, in prezent Asociatia Autism Baia Mare numara 40 de membri. Miercuri, cu totii au aniversat doi ani de la momentul in care si-au unit fortele intelegand ca doar asa vor putea sa le ofere copiilor lor tot ceea ce au nevoie. Acces la educatie, la asistenta medicala, si sa lupte pentru a le fi respectate toate drepturile cuprinse in constitutie, dar deseori fiindu-le incalcate tocmai pentru ca sufereau de aceasta afectiune. Au reusit sa invete ce au de facut de la specialisti. Au ajuns sa organizeze seminarii si cursuri de formare si informare, au editat materiale informative pe care le-au distribuit in scoli si chiar si parintilor din judetul nostru. Au incheiat parteneriate interne si internationale cu asociatii similare din Oradea, Bucuresti, Luxemburg, Ungaria, Italia, si alte tari. Au fost prezenti la evenimente medicale, precum Maramedica, Congres in Catania. Au gasit sprijin in randul institutiilor statului precum Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare, Directia Generala de Protectia Copilului Maramures, Inspectoratul Scolar, si alte organizatii nonguvernamentale care desfasoara activitati pe segmentul social in judetul nostru.

In Baia Mare exista un Centru de zi pentru copiii cu autism

Dupa cum a precizat Paul Daraban, presedintele asociatie, cea mai mare realizare pe care au reusit sa o aiba pana in prezent este inaugurarea, la 1 iunie 2010, a Centrului de zi pentru copii cu autism, situat pe strada 22 Decembrie nr. 23. Acesta dispune de trei spatii de terapie si o sala de kinetoterapie, amenajate adecvat si dotate cu materiale necesare. “Din pacate, la congresele medicale se specifica faptul ca un copil din 99 au tulburari de spectru autism. Este o incidenta foarte mare care depaseste o serie de alte maladii si boli cunoscute. Obiectivul nostru major este ca acesti copii sa fie recuperati, inclusi in scoli si redati societatii. Persoanele cu autism pot avea o viata normala. Este o tulburare neurobiologica complexa care in mod normal dureaza de-a lungul vietii. Din nefericire, aceasta maladie a ajuns sa aiba o incidenta ridicata in randul copiilor, fiind catalogata ca o afectiune mai des intalnita decat diabetul, cancerul si sida la un loc. Este mai frecvent intalnita in randul baietilor, de patru ori mai mare, fiind caracterizata prin capacitate scazuta de a interactiona pe plan social, comportament stereotip si repetitiv. Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala. Simptomele se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil cu autism”, sustine dr. Paul Daraban. Tot la capitolul realizari a fost trecut si lansarea site-ului organizatiei. Cu doar un click la adresa www.autismbaiamare.ro, doritorii pot afla povestea fiecarui copil in parte, dar si realizarile si actiunile Asociatiei Autism Baia Mare. Nu ne ramane decat sa le dorim succes in viitor si sa speram ca intr-o buna zi si tinerii si copiii cu autism sa aiba parte de terapii si programe adecvate subventionate de stat avand in vedere eforturile pe care le fac parintii in aceasta privinta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns