Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MANIFESTARE ECOLOGICĂ

Asociația “Copacul vieții” împreună cu 11 grădinițe au marcat Ziua Europeană a Parcurilor

Asociația “Copacul vieții” împreună  cu 11 grădinițe au marcat Ziua Europeană a Parcurilor
Zona Ecoturistică „Magia Someșului” de la Odoreu, județul Satu Mare, a fost gazda festivității dedicate evenimentului ecologic “24 Mai-Ziua Europeană a Parcurilor”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestarea a fost organizată de Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul vieții” în parteneriat cu 11 unități de învățământ preșcolar, și anume: Draga mea, Voinicelul, Hám János, Guliver, Nr. 5, Nr. 6, Nr. 11, Nr. 24 din Satu Mare, respectiv Vetiș, Agriș, și Floare de lotus Odoreu, cu sprijinul ISJ Satu Mare.

 

Grădinițele au organizat campanii de colectare a PET-urilor

 

Organizatorii și-au manifestat dorința să conștientizeze în rândul comunității a importanței spațiilor verzi și a extinderii acestora, dar și a prevenirii poluării acestora cu deșeuri în special cu deșeuri de plastic.

 

Elisabeta Békéssy, președintele Asociației „Copacul vieții”, inițiatoarea acțiunii, a subliniat faptul că pentru atingerea acestor obiective, în perioada premergătoare evenimentului, respectiv martie-mai 2024, grădinițele partenere au organizat campanii de colectare a flacoanelor de plastic pe care apoi le-au refolosit, confecționând împreună cu  educatoarele și cu părinții, șiraguri de flori care au fost expuse în  aria protejată Sit Natura 2000 Someșul Inferior pe amplasamentul Zonei Ecoturistice „Magia Someșului”, aflată în vecinătatea localității Odoreu. Cu aceste șiraguri de flori, la finalul evenimentului s-a împodobit un glob pământesc cu diametru de 1,50 m, ca simbol al dorinței tuturor de-a trăi într- un mediu curat, cu o natură înfloritoare.

 

La eveniment au participat:  Mariana Săsăran – inspector de biologie din partea ISJ, Ramona Vonet și Ienei Timea, consilieri din partea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare și Culda Adriana-șef Serviciu Teritorial al Ariilor Naturale Protejate alături de consilierii Petric Ramona și Petric Vasile.

 

În luările de cuvânt, fiecare reprezentant al instituțiilor publice participante și-au manifestat  admirația, respectul și preocuparea Asociației „Copacul vieții” pentru consecvența cu care prin diverse activități ecologice creative contribuie la educarea tinerilor, mână-n mână cu  unitățile de învățământ preșcolar și școlar în scopul  protecției mediului în general și a colectării separate și a valorificării deșeurilor reciclabile în special, condiție primordială a asigurării unui mediu curat și sănătos.

 

Record național în ce privește șiragul de flori din deșeuri de PET

 

În dorința de a realiza cu ocazia acestui eveniment și a unui record pe plan național – cel mai lung șirag de flori realizat vreodată din deșeuri de plastic, în urma măsurării acestuia de către voluntarii asociației cu un instrument omologat, lungimea șiragului a fost de 334 m.

 

Din raportările primite din partea grădinițelor partenere în perioada premergătoare evenimentului, rezultă că la realizarea șiragurilor de flori  au contribuit un număr de 1150 de persoane (preșcolari, educatoare și părinți) care au reutilizat un număr de 3550 de flacoane de plastic, colectate cu ocazia campaniilor. Cantitate care poate fi echivalentă cu 182 kg de deșeuri de plastic, o cantitate semnificativă dacă ne gândim că un flacon de plastic de 2 l cântărește doar 51 g.

 

În concluzie, se poate afirma că, într-un timp relativ scurt (3 luni), prin mobilizarea comunității, munca în echipă a dat din nou roadele scontate: educarea în spirit ecologic a preșcolarilor utilizând cele mai bune metode de bună practică în conștientizarea importanței spațiilor verzi și a colectării separate respectiv valorificării deșeurilor reciclabile, dar și  dezvoltarea spiritului eco-civic al participanților la acțiunea de mediu.

 

Împodobirea globului pământesc cu șiragurile de flori a fost realizată de către voluntarii asociației, elevii de la Colegiul Național „Ioan Slavici”, echipa Star Tech coordonată de profesor Kabai Timea.

 

Globul la finalul festivității a fost amplasat în părculețul de pe lângă punctul de informare-documentare al zonei ecoturistice, ca simbol și rezultat al muncii a zeci de oameni dedicați protecției mediului, în special protecției parcurilor.

 

A urmat apoi festivitatea de premiere, moderată de Elisabeta Békéssy, care a adus  mulțumiri conducerii celor 11 grădinițe,  tuturor educatoarelor și părinților pentru deschidere, implicare și susținerea asociației în implementarea cu succes a obiectivelor pe care și le-au propus cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor.

 

Ca simbol al aprecierii pentru efortul depus,  fiecărei grădinițe, asociația i-a oferit  câte o diplomă, un puzzle cu caracter educativ, reprezentând 96 de specii de flori și câte o pușculiță cu  jeleuri pentru fiecare preșcolar prezent  la eveniment.
La final, organizatorii au mulțumit celor peste 400 de persoane participante, invitându-le să petreacă împreună cât mai mult timp în sânul naturii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns