Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTOARE

Astăzi, creștinii de rit occidental și greco-catolicii maghiari sărbătoresc Rusaliile

Astăzi, creștinii de rit occidental și greco-catolicii maghiari sărbătoresc Rusaliile
Una din promisiunile cele mai frumoase ale Mântuitorului a fost aceea că îl va da alor săi pe Duhul Sfânt.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu a promis nimănui o viaţă fără probleme, greutăţi şi suferinţe dar a spus că în mijlocul acestora, creştinii nu vor fi singuri ci vor fi asistaţi, mângâiaţi şi întăriţi de Paracletos, Avocatul şi Mângâietorul trimis de la Tatăl.

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită și “Sărbătoarea săptămânilor” Șavout. Mai târziu, devine o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt. Și Rusaliile creștine din Noul Testament au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin pogorârea Sfântului Duh.

 

Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu toate darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului, iar în bisericile romano-catolice, în jurul acestei zile se oficiază și miruirea tinerilor enoriași.

 

De Rusalii, de data aceasta duminică, 19 mai, 4 biserici romano-catolice din dieceză își sărbătoresc hramul: bisericile Sfântul Spirit din Satu Mare, din Atea, Carei și de la Nistru. La Carei slujba de praznic va fi oficiată de la ora 11.30, predica fiind rostită de părintele Tempfli Máté, capelan al parohiei Catedralei din Satu Mare, la Atea slujba festivă începe la ora 14.00, la biserica din Micro 16, după amiază, la ora 18, cu homilia părintelui protopop de Baia Mare Szmutku Róbert, iar la Nistru, tot în duminica de Rusalii, la ora 12.00, Aici cuvintele de învățătură la marele praznic vor fi transmise credincioșilor de către părintele Covaci István, parohul bisericii romano-catolice din Băița.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din România se va organiza la Cheile Grădiștei

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns