Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Au început acţiunile din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii

Lansarea actiunilor la sediul IPJ
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lansarea actiunilor la sediul IPJ
Lansarea actiunilor la sediul IPJ

Luni, 30 septembrie 2013, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a organizat o conferinţă de presă pentru a anunţa demararea acţiunilor din cadrul ediţiei cu numărul opt a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii.

La eveniment au participat comisar şef Florentin Vlad – adjunctul şefului IPJ Satu Mare, inspector Felicia Hrihorişan – sociolog, comisar Simona Săndulescu – Biroul Prevenire, inspector principal Ana Petric – purtător de cuvânt, viceprimarul municipiului – Radu Roca şi inspector Crina Leş din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

 

Furturile din locuinţe şi violenţa în familie

 

Potrivit comisarului şef Florentin Vlad, în fiecare an Săptămâna Prevenirii Criminalităţii aduce în prim plan principalele subiecte care se află în atenţia oamenilor legii. “Priorităţile naţionale ale Poliţiei Române se regăsesc şi în acest an în tematica aleasă pe plan local. Este vorba de delicvenţa juvenilă, victimizarea minorilor şi siguranţa rutieră. În acţiunile de prevenire vom pune accentul săptămâna aceasta şi pe furturile din locuinţe, respectiv pe violenţa în familie”, menţionează reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare. Viceprimarul Radu Roca salută temele alese pentru ediţia din acest an, Primăria municipiului fiind partener în implementarea proiectului< “Acţiunile prin care se face prevenire sunt binevenite. Este un lucru bun să îi informăm pe oameni cum se pot feri de evenimentele neplăcute, fie că vorbim despre furturile din locuinţe, fie că ne referim la evenimentele rutiere”. Inspector şcolar Crina Leş a pus accentul pe buna colaborare dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul de Poliţie.

 

România – locul doi în UE în privinţa numărului de morţi în accidente

 

Ofiţer Felicia Hrihorişan a prezentat apoi câteva date dintr-o cercetare sociologică realizată la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie cu privire la evoluţia evenimentelor rutiere grave produse la noi în judeţ în ultimii zece ani. Iată principalele date cuprinse în lucrarea prezentată< în lume mor anual 1,24 milioane de persoane în accidente rutiere. Evenimentele înregistrate pe şosele reprezintă principala cauză de deces. Zilnic, la nivel mondial mor în accidente rutiere 700 de copii şi tineri cu vârsta între 10 şi 14 ani. La nivelul Uniunii Europene, România se afla anul trecut pe locul doi în privinţa numărului de morţi în accidente. În 2012, pe şoselele din ţara noastră şi-au pierdut viaţa 2.040 de persoane.

 

75% din accidentele mortale au avut loc în condiţii optime de drum

 

În judeţul Satu Mare sunt potrivit datelor prezentate, 100.000 de autovehicule înmatriculate şi 137.000 de posesori de permis de conducere. În ultimii zece ani s-au înregistrat 2.256 de accidente, 1.184 grave şi 357 mortale. În accidentele mortale şi-au pierdut viaţa 394 de persoane. Dacă în anii 2007-2008 au avut loc cele mai multe accidente raportat la perioada 2003-2012, în 2011 s-au înregistrat cele mai puţine. Peste 70% din evenimentele rutiere au avut loc în mediul rural, iar 14% în municipiu. Cele mai multe accidente rutiere au avut loc în ultimii zece ani vara şi iarna, majoritatea în zilele de marţi şi duminică, iar cele mai multe accidente grave la final de săptămână. Orele la care se înregistrează cele mai multe accidente mortale sunt 16 – 20. Principalele cauze ale evenimentelor rutiere mortale sunt în toată perioada analizată viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum şi traversările neregulamentare ale pietonilor. 75% din accidentele mortale au avut loc în condiţii optime de drum, respectiv pe asfalt uscat, fără denivelări. 61% din victimele accidentelor mortale erau vinovate de producerea evenimentului, iar 74% nu purtau nici centură de siguranţă, nici cască de protecţie. Din cercetarea sociologică reiese că numărul mopediştilor decedaţi în trafic e tot mai mare.

 

La cei mici

 

Reprezentantul IPJ Satu Mare, Florentin Vlad, a specificat faptul că anul acesta victimizarea este mai redusă ca anul trecut la nivel de judeţ< “Chiar la final de săptămână am avut o acţiune rutieră cu 249 cadre implicate şi 14 radare care s-a soldat cu 1.074 de sancţioni contravenţionale, 16 permise ridicate şi 9 certificate de înmatriculare ridicate”.

Comisar Simona Săndulescu a declarat că toate activităţile planificate sunt menite să informeze şi să prevină oamenii să nu devină victime ale infractorilor< “Derulăm proiecte cu Inspectoratul Şcolar şi îi învăţăm pe copii să aibă grijă de ei. În primele opt luni ale anului în curs s-au înregistrat 16 infracţiuni comise de minori, opt infracţiuni de furt şi patru la regimul circulaţiei. Insistăm pe activităţile cu copiii pentru a nu creşte numărul infracţiunilor”.

 

Calendarul acţiunilor

 

În cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, luni Caravana privind prevenirea furturilor din locuinţe a poposit în cartiere. Marţi, la sediul Organizaţiei Caritas e programată începând cu ora 11 o masă rotundă pe tema “Indiferenţa lasă urme”, iar miercuri vor avea loc întâlniri între elevi şi tineri deţinuţi. Joi, poliţiştii merg la Şcoala Mircea Eliade unde au loc acţiuni de prevenire, iar vineri, 4 octombrie, va avea loc lansarea proiectului de prevenire a accidentelor rutiere grave “Tineri la volan”.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns