Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Autorii jafului armat din Pasul Gutai au fost arestati preventiv

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Seful bandei este baimareanul Ioan Ursut, cunoscut infractor international cu numeroase condamnari la activ

[slideshow id=2223], [singlepic id=2731 w=320 h=240 float=]

Doi infractori internationali, baimareanul Ioan Ursut si italianul Massimo Loddo, sunt principalii suspecti in cazul jafului armat care a avut loc in 15 septembrie 2009 in Pasul Gutai. Cei doi, impreuna cu alti complici, au atacat o autospeciala de transport valori, pe DN 18, in apropierea localitatii Mara, si au disparut cu suma de aproximativ 4 milioane lei. Seful bandei, Ioan Ursut, 51 de ani, este un periculos infractor, condamnat la peste 20 de ani de inchisoare in Italia si Suedia. El a reusit sa evadeze de trei ori din inchisorile suedeze si odata dintr-una italiana. Politistii sustin ca infractorii au fost prinsi in momentul cand planuiau un nou atac armat in judetul Satu Mare, in zona Negresti Oas.

[singlepic id=3162 w=320 h=240 float=], [singlepic id=2733 w=320 h=240 float=]

Cei doi, pusi in urmarire de mai multa vreme, au fost retinuti, marti seara, in momentul in care au pornit in urmarirea unei masini de transport valori apartinand aceleiasi firme, G4S, care a fost implicata in jaful din 15 septembrie 2009. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei au acordat sprijin pentru identificarea si prinderera celor doi infractori. De caz s-a ocupat procurorul sef Marius Iacob de la Parchetul General, cel care a instrumentat celebrul caz “Elodia”. Marius Iacob si comisarul sef de politie Mihai Pitulescu, aflati in Baia Mare, au oferit cateva informatii in legatura cu actiunile desfasurate pentru elucidarea jafului armat. Cei doi infractori au fost pusi sub acuzare pentru lipsire de libertate, furt calificat, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ei au spus ca suspectii neaga comiterea faptelor, dar anchetatorii au reusit sa stranga suficiente probe impotriva lor pentru a putea cere Tribunalului Maramures sa emita mandate de arestare preventiva pe numele lor. Ursut si Loddo au fost prezentati, miercuri seara, in jurul orei 22.30, in fata judecatorilor care au dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile. Ursut nu a declarat recurs, in schimb Loddo (se presupune ca acesta este un nume fals) a declarat ca va face recurs impotriva sentintei, motivind ca in momentul producerii jafului el s-ar fi aflat in Sardinia. Comisar sef Ioan Isac, inspector sef al IJP Maramures, a declarat ca politistii continua ancheta pentru identificarea tuturor participantilor la jaful armat si recuperarea prejudiciului cauzat. Politistii urmaresc descoperirea si recuperarea armelor folosite de infractori la comiterea faptei si a celor sustrase de la angajatii firmei de transport valori. In acest caz, politistii romani colaboreaza cu colegii lor din mai multe state membre ale Uniunii Europene pentru documentarea intregii activitati infractionale a suspectilor.

Infractorul Ursut are la activ o crima si mai multe tentative de omor

[singlepic id=3155 w=320 h=240 float=]

Anchetatorii au precizat ca impotriva celor doi suspecti exista la dosar probe ADN care ii leaga de atacul armat din toamna anului tecut. De altfel, aceste probe au contat cel mai mult la punerea sub urmarire a infractorilor. Judecatorul Codruta Alb, purtator de cuvant al Tribunalului Maramures, in comunicatul remis presei, joi, face urmatoarele precizari in legatura cu arestarea preventiva a celor doi infractori< “Inculpatii, in data de 15 septembrie 2009, utilizand patru autoturisme furate anterior si simuland impreuna cu alte persoane ca ar avea calitatea de politisti, au urmarit si au oprit in trafic o autospeciala ce transporta valori, respectiv sume in lei si valuta. Instanta a retinut ca acestia, dezarmandu-i pe lucratorii ocupanti ai autospecialei, i-au obligat, prin violenta, sa le predea autospeciala, din care, dupa ce au condus-o intr-un loc retras, au sustras 4 saci in care se aflau sumele de 3.971.000 lei si 2.000 euro”. Ioan Ursut a fost condamnat de-a lungul anilor de mai multe ori, in Suedia si Italia, pentru comiterea infractiunilor de crima, tentativa de omor, intentie de jaf, inselaciuni. El a fost angajat la fosta UMMUM Baia Mare, fugind din tara prin anii ’80. Pentru uciderea unui traficant italian de tigari, in anul 1984 a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, dar a scapat fugind in Suedia. Colectia de pedepse se completeaza si aici cu o condamnare la inchisoare de un an pentru posesie ilegala de arma si intentie de jaf, apoi la doi ani si trei luni pentru inselaciune si uz de fals. Pentru ca a impuscat intr-un local doi politisti suedezi (care au supravietuit ca prin minune) a primit inca 8 ani de inchisoare. A reusit sa evadeze de trei ori, dupa care suedezii il expulzeaza in Italia pentru a-si ispasi pedeapsa de 18 ani pentru uciderea traficantului. In anul 1998 evadeaza din inchisoare, iar in 2007 este eliberat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns