Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Avertizare asupra pericolului la care ne expunem când folosim petarde, rachete şi baterii de artificii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

InfoCons, organizaţia de protecţie a consumatorilor, atrage atenţia asupra faptului că artificiile, deşi alcătuiesc un spectacol superb de lumini, manipulate greşit şi fără a se ţine cont de instrucţiunile de utilizare reprezintă un pericol. Perioada de vârf a vânzărilor de artificii e în preajma Anului Nou. An de an numeroşi români ajung la spitale, la urgenţe, din cauză că nu ştiu să utilizeze artificiile, se rănesc cu petardele şi aşa mai departe.

InfoCons notează pe pagina sa că artificiile reprezintă şi un pericol pentru mediul înconjurător: “Un foc de artificii eliberează în atmosferă metale grele, dioxine, perclorate şi alţi poluanţi ai aerului, iar aceşti poluanţi au efecte grave asupra sănătăţii în doze mari. Nitratul de bariu poate provoca probleme pulmonare, în timp ce percloratul oxidant de potasiu a fost legat de probleme tiroidiene şi defecte de naştere”. În comunicatul pe această temă, InfoCons mai scrie că printre cele mai periculoase artificii, în opinia poliţiştilor, se numără rachetele, care nu au o direcţie bine determinată. Periculoase sunt şi petardele pentru că pot provoca răniri la mâini şi la faţă, iar în cazul bateriilor de artificii există riscul exploziei la sol.

“Artificiile sunt împărţite în patru categorii: jerbele, artificiile de pom sau de tort, minipocnitorile şi vulcanii fac parte din categoria 1, ce conţin trei grame de material pirotehnic. Sunt de mici dimensiuni şi se pot cumpăra tot timpul anului. Petardele, rachetele, bateriile de artificii sau candelele romane, ce au un conţinut mare de amestec pirotehnic. Cele din categoriile 2-4 pot fi folosite sau deţinute doar de către pirotehnicieni autorizaţi, fiind depozitate în spaţii special amenajate. Indiferent de categorie, articolele pirotehnice nu pot fi vândute persoanelor sub 16 ani! Acordaţi mare atenţie când cumpăraţi artificii, de ce tip sunt şi ca vânzătorul să fie autorizat. Aplicaţi cu stricteţe indicaţiile de utilizare”, scrie pe site-ul InfoCons, unde de altfel puteţi citi un material întreg pe tema recomandărilor oamenilor legii cu privire la artificii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Vanzarea Cupru Min a esuat

Asculta acest articol Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un