Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Marna Nouă s-a sărbătorit Ziua Moţilor din Câmpie – Ziua Iancului

Cu mic cu mare, locuitorii satului s-au adunat în centrul localității, pentru a asista la dezvelirea busturilor a doi eroi ai moților
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cu mic cu mare, locuitorii satului s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la dezvelirea busturilor a doi eroi ai moţilor
Cu mic cu mare, locuitorii satului s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la dezvelirea busturilor a doi eroi ai moţilor

    Pentru locuitorii satului Marna, aparţinător comunei Sanislău, ziua de duminică 8 septembrie, a fost una de mare sărbătoare. Pe lângă Naşterea Maicii Domnului, Sfântă Maria Mică în limbajul popular, urmaşii moţilor din satul Mărişel (Cluj) aşezaţi în zona de şes a Careiului au sărbătorit “Ziua Moţilor din Câmpie – Ziua Iancului”.

Cu mic cu mare, locuitorii satului a cărui piatră de temelie s-a pus acum mai bine de 80 de ani, s-au adunat în centrul localităţii, în curtea şcolii, pentru a asista la dezvelirea busturilor a doi eroi ai moţilor, Avram Iancu şi Pelaghia Roşu. Primul, Avram Iancu, un erou al tuturor românilor, este binecunoscut tuturor locuitorilor acestei ţări. Pelaghia Roşu, învăţătoare de profesie, a fost şi ea o eroină a Revoluţiei din 1848.

În timpul Revoluţiei, în timpul unui atac al cavaleriei maghiare îndreptat asupra oştilor moţilor, Pelaghia Roşu a ridicat la luptă femeile din Mărişel izbutind să  învingă făloşii călăreţi unguri şi să-i alunge din sat provocându-le mari pierderi. Sunt fapte pentru care mai târziu a fost decorată chiar de împăratul Austriei iar figura ei a intrat în istorie şi în conştiinţa moţilor.

La festivităţile de ieri au participat oficialităţi ale judeţului, Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean, Rodica Maxi – consilier judeţean, Eugenia Sabău – director al Casei Judeţene de pensii, Mircea Dobra – preşedintele filialei judeţene a Societăţii “Avram Iancu”, Vasile Paşca, primarul şi viceprimarul din Sanislău, Kardos Zoltan şi Răzvan Roşca,  moţi din satele din jurul Careiului, Ianculeşti, Horia, Scărişoara Nouă.

De faţă au fost şi mai mulţi locuitori ai satului Mărişel veniţi special să asiste la această sărbătoare. Trebuie să-l amintim aici şi pe Ioan Pocşa, consilier local, cel care a avut iniţiativa organizării acestui eveniment.

Festivitatea a început cu intrarea în localitate a grupului de săteni din Mărişel însoţiţi de un grup de călăreţi, de tulnicăresele din Ianculeşti şi un grup de artişti populari. A urmat apoi imnul României cântat, cu mic cu mare de toată suflarea, după care un sobor de preoţi din satele din jur au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor, a tuturor moţilor trecuţi în lumea celor drepţi.

Au urmat apoi luările de cuvânt ale invitaţilor după care a început spectacolul folcloric, întrecerile sportive totul încheindu-se cu o petrecere, cu cântec joc şi voie bună.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Organizatorii l-au invitat la Ziua Iancului si pe lector univ. dr Ioan Carja de la Universitatea Babes Bolyai Cluj, originar din Campeni Alba.
    Cunoscutul cercetator, autor de carti despre istoria Transilvaniei a fost pur si simplu lasat sa se descurce singur in curtea autogarii Fanny din SM, timp de aproape 2 ore pe o banca, printre maidanezi si fara grup sanitar.
    Rusinica

Lasă un răspuns